Monday, December 13, 2010

it has to end..



ktk, you are so dear to me..
you have to believe that..
i just cant be the man that you want right now or the one that you deserve..
so im afraid I am going to have to call us off for right now..
i know its very hard but i have to do it for us both..
i need to go find myself and figure out why these little things always become huge obstacles
for me and you need to get on with your life..
im really sorry that it has come to this.
i will always think of you fondly and I hope that you will also think of me,
if not fondly, then at least not bitterly..
we are still friends, forever and for always..

Thursday, October 21, 2010

off day, friday 22th

salam..

aritok, aku g check kat spetar ngn pap aku.. time MRI scan n ECG tadik alhamdulillah sekda pa2 juak yg abnormal. cuma ada sikit kembang kat tulang dada. ya nyuruh contraction muscle kat sia n menyebabkan dada aku sakit. mungkin disebabkan oleh aku jatuh main futsal minggu lepas kali.

aku cuti ari jumaat, esok n ahad.. haha.. ada 3 hari total untuk aku berehat.. esok aku gi lundu embak berurut. berubat kat sia. mula2 aku nang sik mok pegi p nang dah dipaksa oleh pap.. aku kan apa, aku susah hati mun aku sik dpt tauk khabar berita darinya. dahla tadik nurse ya sampe 4 kali cucok lengan aku carik urat k amik darah... arghh.nya ingat tangan aku ya balloon? nasib ada doktor india tadik settle semua... hurmmm..p ku sik la nyalah nurse ya...nak nama manusia tok, sik pat lari dari mistake.. mun sidak nurse sekda, sapa mok uruskan psakit di spetar nak?

hurm.. aku hope aku cukup kuat pastok untuk menghadapi semua perkara yang berlaku ngn aku. aku sik tauk pahal n kenakngn aku lamak2 tok. aku asa mcm bukan aku jak pun badan tok. hatiku sik tenteram ajak2.. ya Allah, kurniakan aku ketenangan time tok Ya Allah.. i need a break.. 5 bulan berada di SeDidik SEDC benar2 mencabar mental n fizikal aku sebagai pegawai komunikasi. insya Allah, mun aku kuat, aku mampu menempuh semua tok.. lebih2 gik masa selama sebulan tok bla nya masih ada di depan mata..

aku cuma perlu jadi lebih berani, untuk berterus terang.. daripada aku terus membatu seorang dirik.. it will not be an easy thing to do.. but i have to.. the time is running out..

Monday, October 18, 2010

kembalikan semangatku..kembalikan ketenanganku.

salam..

ku harapkan sinar isnin boleh menyuruh aku senyum.. p aku hairan, kenak aku marek nang asa lost... sik pernah aku asa lost glak cmya. semua kerja aku sik betul. hurm.. mengetahui akan sesuatu menjadikan hidup aku gelap sikit ari marek.. Tuhan Maha Adil.. nya belum gik berik aku keselesaan hidup buat masa tok n diberiknya aku dugaan demi dugaan sik putus2 untuk aku. aku redha ajak apa jenis dugaan yg nya berik. kewangan aku rapuh, kesihatan aku makin runcing, nya menjauh dariku, Ya Allah, aku mohon Kau kurangkan sikit dugaan Kau ya Allah.. aku takut aku sik mampu tanggung semua tok sorang2.. aku tauk, lamak2 tok aku melupakan Kau ya Allah. aku sedar, aku banyak melakukan kesilapan demi kesilapan atas dosa2 aku yang lalu. aku hope aku sik terlambat memohon keampunan dari Kau ya Allah.

dada aku sakit gik sebelah kiri n lutut aku sikpat bergerak gilak. menyukarkan aku untuk bersolat tapi ya langsung sik mematahkan aku untuk menunaikan kewajipanku terhadapNya. perut ku dah mula molah hal agik, aku sik patut makan makanan2 keras n aku mula berak darah agik. masya Allah, apa dah jadi ngn aku?? dolok2 tme aku gik sihat, aku tinggalkan solat.. buat2 bodo jak n now im sure, i learned from those mistakes. time sihat2 aku sik gunakan sepenuhnya untuk beribadah padaNya. mujur pada usia aku masih 25 tahun tok, n secara khususnya, knektok, aku menyedari kesilapan aku n aku bersedia untuk menebus semua kesilapan ya. aku bukanlah muslim yang baik tapi aku akan berusaha ke arah ya.

dolok time begerek, aku selalu juak melupakan solat. aku lebih mementingkan nya dari Tuhan aku dimpun.. ya Allah, lemah nya jiwa aku time ya. aku hanyut dengan semua2 perkara yang melalaikan aku. aku bersyukur kali tok, aku dibukakan mata pada saat aku benar2 memerlukan bimbingan time tok. syukur gilak2..

aku tinggal aku.. kadang2 aku mencari apa ertinya hidup aku mcmtok. mesti ada hikmah yg Nya mok aku faham n carik. aku ingin mengecapi kebahagiaan yang pernah aku alami dolok.. aku asa bertuah sbb family aku sentiasa menyokong dan kawan2 yg sentiasa bersama aku baitnya aku down or aku happy. aku hanya terfikir ttg nya time tok.. ok kah nya.. dah makan kah nya.. mcm2 jak tepacul dalam otak aku ttg nya.. tapi aku sedar, aku hanya bertepuk sebelah tangan. aku tauk sesuatu berlaku tanpa pengetahuan aku tapi apa aku boleh buat kan? aku just dpt berdoa agar nya sentiasa bahagia.

aku, berusia 25 tahun tahun tok, satu umur yg aku sik pernah sangka aku akan berada pada tahap umur tok. mcm ari marek jak aku abis study. aku bukan nembiak agik. aku bukan bergelar pelajar Universiti agik. aku dah jadi pekerja. aku dah bergelar staf. tanggungjawab aku dah bertambah. dolok aku hanya makan free jak kat umah. nektok aku dah pande bayar kereta, bayar bil2 umah n beli barangan umah. this is how i see my self in the next 5 years. and yes, i need a companion. the one who could be the mother of my children. mudahan aku dipertemukan dengan seseorang yang bersih jiwa raganya, cantik wajah and budi pekertinya.. apa yg penting, nya menerima aku seadanya.. susah mok cari ciri2 ya nektok.. udah ku jumpa p yalah, jauh..

aku asa aku stop lok buat masa tok, nak prepare k g meeting gik lok.. aku asa selesa sbb di dalam blog lah aku luahkan segala yg terbuku dalam hati aku.. n aku sik suka cita ngn pap or mak masalah aku, sbb aku sik mok sidak bimbang ngn aku. apa yg pasti, aku sudah kembali ke pangkal yang sepatutnya, kembali pada yg Maha Esa.. cinta bonus untuk aku..

"Jangan sekali-kali kehidupan dunia memperdayakanmu, dan jangan pula iblis dan syaitan memperdayakan dalam ketaatanmu terhadap Allah"








Thursday, October 14, 2010

Bingung..

salam..

sukar untuk aku mok describe apa perasaan aku time tok.. aku gusar.. aku asa resah...kadang2 bahagian pusat ku bergerak jak.. tiba2 asa mcm sakit ada juak.. kat area perut.. kenak ka?

by the way, alhamdulillah, persahabatan aku dengan nya terjalin balit.. aku sedar silap n khilaf aku lamak2 tok..mudahan berkekalan sampe bila2.. amin..

kepada ultraman.. sungguh, aku rindu ngn kau.. luahan seorang HULK..

Hulk syg Ultraman..

Monday, October 11, 2010

bukan2 jak keja..

salam.

hello there.. haha hari selasa yang sangat cerah. sampe jak aku kat office, aku lalu disuruh attend meeting ngn pegawai residen encik liew jiu ming. berkaitan dengan event seDidik dan kementerian perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan (kpdnkk) yang sangat sukar untuk aku sebut akronimnya..

so aku rush ke pejabat residen kuching utk urusan ya tek. appointment pukul 9am tapi aku dah turun seawal 830am.. aku sik suka lambat bah.. tapi dalam perjalanan ke sia, jeraya NANG JEM GILA! aku terlupak sabtu tok ada sambutan birthday TYT. jalan nuju ke padang merdeka semua kenak tutup.. i have to turn back dari smb st mary n pake jalan chong lin, n terus direct ke dewan suarah, lalu ke satok.. kat satok bok aku pake jalan hopoh.. sekali tek aku sampe pejabat residen pukul 920am.. perghh..i was 20mins late!

encik liew nang ramah orgnya... senang mok bekerja sama dengan nya.. temasuk SAO hairol yang sangat murah hati dengan bantuan nya.. nya sediakn semua senarai ketua kampung n penghulu2 area N.4 pantai damai. so memudahkan kerja aku sebenarnya. sabtu tok, kpdnkk molah seminar kepenggunaan untuk penduduk2 kawasan n.4 pantai damai (kawasan santubong n kpg buntal) dalam majlis ya, YB kawasan ya (Dr Abd Rahman) akan nyerah sumbangan berupa komputer ngn sedidik, total 6 igek untuk kegunaan tadika2 area ya.

settle semua urusan kat pejabat residen, aku bergegas balit ke office and aku sekali lagik diinform oleh sidak CC untuk pergi attend meeting ngn penghulu n ketua kampung kpg buntal di kpg buntal. haha.. senyum2 jak aku, bukan main jauh ya. pagi tadik aku ke pejabat residen k keta n ptg tok tek aku pegi kpg buntal pake keta office (splash a.k.a ford ranger). seperti biasa, athen jadi driver aku. haha..meeting kol 2 n kol 1pm aku dah disuruh pergi sia.. (dengan nasik campur masih gik kat dalam plastik aku tapau tadik) so aku amik masa 5 minit jak untuk habiskan nasik ya sampe tersedak. ahhaha.. astargfirullahalazim..

athen nang driver yg sangat baik..hahah..slow2 nya driving ke buntal tadik.. apa dalam keta mekduak becita ttg bas eksiden kat semenanjung ya. sampe kat sedidik buntal, jam bok kol 1.30pm.. aku tunggu sidak dtg..(penghulu and ketua kampung) bila sidak dah dtg..meeting pun berlaku.. haha.. settle semua hal2 pengurusan dewan, kerusi meja, p.a system nya.. everything lah.. kelak ada gotong royong hari jumaat petang kelak. bersama2 warga masyarakt kpg buntal.

nyata aritok sangat sibuk untuk aku.. alhamdulillah another day had passed.. esok aku n boss akan attend meeting ngn GM sedc, kat menara sedc.. mudahan hari2ku esok dan mendatang sentiasa dirahmatiNya.. amin..




Saturday, October 9, 2010

i was a jerk..

salam

aku down.. down dan down... aku tauk aku dah molah something yg sangat menyakitkan hati.. bila ku baca sms darinya.. nyata aku nang bersalah.. i should just keep this bloody mouth of mine shut!

ya Allah.. susah aku mok describe apa perasaan ku time tok.. ku nangga nya biasa2 jak n nya dah happy ngn life nya nektok sedangkan aku masih terkial2 mencari ketenangan hidup. aku dah cuba busykan dirik ngn kerja yg sik abis2 (aku suka juak..banyak keja banyak urusan makin sibuk aku) tapi malangnya aku masih teringat kat nya.. ok kah nya..sihat kahnya.. aku bok dpt tauk nya bok balit bercuti.. n ku try nangga gambar2.. ishk2.. i shouldnt do that..

aku sikpat nak madah aku masih rindukan nya.. setiap yg aku cita.. semua tentang nya.. bila ku fikir..malam tadik aku paling bengap..sbb send nya sms yg paling sangap.. damn.. i seriously shouldnt do that! maybe nya ada terbaca blog2 aku b4 tok perasaanku ngn nya masih sama.. n nya sik tauk.. sapa org yg aku maksudkan sebenarnya..

ku mohon kekuatan dari tuhan untuk ku teruskan saki baki hidupku untuk bulan 11 and 12 kelak.. sebelum menjengahnya tahun 2011.. sik lamak gik ya.. apa2 pun, aku sentiasa mendoakan trbaik untuknya.. "let her free for your own goodwill"


Tuesday, October 5, 2010

Lelaki dan Perempuan.. amik masa baca tok jap..

lelaki perlu tauk ompuan tok:

  1. Sensitif : sik juak kuat merajuk tapi nya mok manjak2 n perhatian jak.
  2. Cerewet : org madah fussy tapi sik juak la.. actually sidak mok kita ikut katanya sekali sekala.. mun beberapa kali ya..dah out ya...
  3. Halus : org madah mcm sehelai sutera, lembut n cantik.. even seorang ompuan dpt maafkan lelaki tapi nya akan ingat kesalahan ya sampe bila2 (k pengajaran) tapi sik berdendam
  4. Ikhlas : ikhlas nya ompuan nang sik perlu diragui..
  5. Korban : ompuan sanggup berkorban apa2 jak utk org yg nya sayang.. mcm parents, anak2, suami2 even gerek.. ompuan nang tabah..
  6. Prihatin : mun ktk org merati, ompuan tok sentiasa merati keadaan sekeliling..
  7. Manja : even ompuan tok seorang ompuan yg berdikari, nalurinya still seorang ompuan.. suka manjak2 tok kannya ngn lelaki ajak, tp ngn kawn2 sama jantina juak..
  8. Ego : ompuan yg telalu sygkan gereknya sanggup buang egonya mun bersemuka..haishhh...
  9. Cinta : first love bagi ompuan tok adalah yg paling dalam n tulus..
  10. Seks : Sex is not everything for a women as they're embedded with 9 lusts and ONE mind..nafsu yang banyak tok sik tertumpu pada satu2 perkara ajak.. namun lelaki dijadikan dengan 9 akal and SATU nafsu... so peranan lelaki tok berfungsi membimbing ompuan dan bukan mengayat jak keja!
Peranan lelaki dalam kehidupan ompuan tok adalah sebagai pelindung dan bukannya pemusnah (AMARAN KERAS) hahaha.. ompuan on the other hand, diciptakan tuhan dari tulang rusuk kiri Adam untuk dipeluk, dimanjak bukannya dikasar.. so lelaki mesti faham hati n perasaan ompuan!

Ompuan pun perlu tauk:

  1. lelaki pun boleh jadi sensitif n caring..
  2. mun lelaki ya minat ngn ompuan ya, ompuan ya sik semestinya kacak, cukup ngn budi bahasa n penampilannya yg menarik..n lelaki boleh suka ngn ompuan yg ada banyak persamaan..kira ada chemistry la.. sama ada dari segi pemikiran or minatnya.. therefore banyak benda boleh dikelakar or dishare sama2..
  3. most of the time, lelaki sebenarnya sik tauk apa perasaan sebenar ompuan tok..
  4. lelaki kadang2 sik dpt menerima penolakan ompuan..
  5. most of the time, lelaki try tonjolkan sikap kelakiannya untuk narit hati ompuan..
  6. lumrahnya, lelaki dilahirkan dengan perasaan syg ngn ompuan. thats why lelaki suka nangga ompuan.. baitnya kat kedei mamak ka, shopping complex ka..
  7. hahaha.. tok nang perlu ompuan tauk la.. kebanyakan lelaki nang nervous mun nak ajak ompuan keluar untuk 1st time..
  8. kadang2, lelaki suka tiru gaya org lain or asa macho just for the sake of nak narit hati ompuan ya.. alhamdulillah, aku sik la.. hahahha
  9. mun lelaki madah mcmtok "hurm..nanggalah dolok" ya ertinya nya madah sik setuju.. kira bahasa dalam nya la..
  10. mun lelaki kelakar direct or straight to the point dalam sesuatu perkara, nya just mok bersikap jujur n berterus terang ajak.. hope supaya ompuan faham apa maksudnya..
  11. haha.. mun lelaki yg dtg dari sekolah "ALL BOYS" ya.. kadang2 sidak kedak desperate.. kadang2 jak la..
  12. nang lumrah alam.. lelaki biasanya asa jealous mun ompuan yg nya suka mala jak nyebut nama lelaki lain..
  13. lelaki sikpat nak study semua pasal ompuan dari library or buku.. thats why lelaki cepat confuse ngn sikap ompuan tok.. and sik faham kenak ompuan cmya..
  14. kadang2, lelaki perlu tauk ngn lebih dalam gik gine mok berdepan ngn ompuan so that further discussion kelak lebih senang..
  15. hahaha...org madah la nak, even betapa hebat ne pun lelaki ya dalam ngaco ompuan "flirting" dengan rami2 ompuan, nya tetap ada sorang jak ompuan special.. nok lain ya just kawan ajak...
  16. mun lelaki terTANGGA bahagian dada ompuan tok n ompuan ya sedar, just forgive them.. sbb lelaki most of them nang sik sengaja.. lelaki asa kejadian ompuan tok begitu indah..
  17. mun relationship lelaki ngn ompuan tok sik jadi..or putus kat tengah jalan, lelaki pun akan rasa sedih p nya sik ngeso kesedihan nya depan kawan2..
  18. mun sorang ompuan minat ngn sorang lelaki, ompuan ya perlu berik Hint! ne tauk lelaki ya pun ada minat.. nakkah senang? ahhahahah
  19. paling memalukan kaum lelaki tok is when they cant help a woman!! take note guys!
  20. nang benar, lelaki senang tewas ngn air mata ompuan.. lebih2 gik ompuan yg dicntainya menangis.. thats why air mata ompuan tok ditunggah senjata rahsia ompuan!

lelaki siklah 100% even nya ya hensem ne pun luarannya.. so ompuan pun perlu main peranan.. iboh ngarap semuanya yg hebat2 dari lelaki.. MEK ORG PUN NORMAL MCM KTK ORG.. ada kelemahan.. ehhe..

terima kaseh la ngn sorang sahabat aku sbb kaunsel aku hal tok tek..p ada benar juak.. it helps..

mun ktk org nak tauk agik ngn lebih lanjut.. bacalah "Men are from Mars, Women are from Venus" - Dr.John Gray.. nang best!

Sunday, October 3, 2010

isnin esok kan?

salam

hehe...sorry aku lambat update blog aku lamak2 tok.. busy sikit minggu tok tek. alhamdulillah, minggu aku pada kali tok nang cukup busy. proposal, surat jemputan, design, client.. aduh... mcm2 jak. tapi ya nang dah keja aku.. have to deal with it.

sesungguhnya aku asa hairan n wondering dengan hala tuju hidup aku buat masa tok, aku dah ada kerjaya, aku dah ada kekuatan dari segi kewangan tapi hatiku cukup kosong. aku sepi.. hidupku sepi tanpa seseorang di sisi.. yes i do need a girl in my life.. to share my feelings with, the joy and the pain in life. hehe..kadang2 aku pande asa jeles ngn couple2 yg aku jumpa baitnya di pasaraya, wayang or even kfc.. tapi2 lantas aku terfikir balit.. ish..duit aku sik perlu banyak keluar.. aku gik single tok la time aku shopping benar2.. beli brg2 keperluan aku dolok.. sbb aku dah merasa peritnya begerek time study.. duit adalah menjadi perkara yang membataskan semuanya..

semua nya demi duit n duit hampir menyerupai semuanya.. sapa sik setuju angkat bulu ketiak!! ahahahhaha .. p ya pendapat aku, nang benar, duit boleh beli org.. n kadang2 duit boleh beli kebahagiaan.. cuma aku sik pande molah cmya, aku lebih suka perasaan ya dtg dimpun. semua org nanyak especially sidak auntie2 aku.."sapa tek chie?" and soalan2 ya berulang.. sampe aku nait biuk.. p ne nak molah..mulut manusia.. insya Allah mun aku ada teman baru..sik ku buang masa.. ku tunjokk ngn ktk org semuaaaa... (yoaaahh..manas..) hahaha..

time tok, aku hanya meminati seorang ajak and justnya.. dah lamak tapi masa lom nentu mek duak gik.. tapi biarlah aku rahsia2 dolok.. sbb nya nang kenal aku..cuma nya sik tauk aku ada perasaan ngn nya...nya dengan jalannya dimpun..

Thursday, September 30, 2010

Hulk dan Ultraman

salam..

dpt sik Hulk n Ultraman bersatu? hurm.. at least nyawa Hulk dah lega..


dengan fire nya yg sik fire2..ahhaha


deyy machaaaa..

Monday, September 27, 2010

Ramah Tamah Aidil Fitri

salam..

haaa..malam yg indah.. tp penat juak la.. hehe.. aku pagi tadik bangun dari tido kol 7.20am.. masya Allah.. nang aher bena.. haha..begaut jak ku mandik p steady juak la.. apa malam tadik balit dari majlis ramah tamah seDidik kat riverside majestic. malam tok nang 1st time la aku ikut dinner tmpat aku bekerja. aku cita banyak pun sekda guna.. pictures will tell the rest..


selamat hari raya..hahaa


aku disuruh masuk pertandingan ikat sabok..yg aku dimpun sikpande nak ikat..haishhh


para pendekar..


yah..ada bodyguard..


masing2 dpt hadiah..hehe


ndak alah2 kandid..ijoy pun pasal la tok..


keluarga besar SeDidik SEDC Sdn Bhd


another pose..

haa...ya ajakla post ku masa tok.. aritok tek aku meeting ngn HR manager boulevard..ttg next project SeDidik ngn sidak.. n aku mula terasa rindu.. sayang..mcm2 lah..haishhh... p nya sikkan tauk.. moga nya ingat ngn aku..p aku tauk..nya sikkan..

Friday, September 24, 2010

sekda rehat ka boss?

salam..

apa kaba ktk org tek? moga sihat sentiasa. sesungguhnya, kepenatan badan aku dah mencapai tahap maksima. sepatutnya ari jumaat tok, mek org di simunjan tapi boss molah keputusan, malam tadik perlu disettlekan juak n dpt balit kuching malam ya juak.


tok time feri nuju ke kabong... (encik awang n athen gik beloya)


kat kpg nyabor, dah nak masuk area kpg kabong.. tok kedei tempat mekorg isi minyak keta..

ok.. let me do some recaps here. hehe.. flashback balit. hari rabu ya tek, aku, encik awang (pengurus komunikasi korporat), aku and athen (driver) mulakan perjalanan dengan pergi ke kabong. kira2 3 jam dari kuching la perjalanan ya. jeraya mcm biasa kecuali kat area sri aman ya nang bergelora sikit.. lembang lembit jak jerayanya. mek org sampe ke kabong dalam pukul 12 tengah hari, bertolak dari kuching kol 8am. sampe jak mek org kat kabong mek org berpusin2 carik majlis daerah kecil kabong untuk jumpa ngn encik Nazri, S.A.O kabong ya tek. bila dah sampe ke sia, mek org stop lok kat rest house kerajaan kabong. boleh la tahan bilit ya, ada ekon n katil 3 igek. and bilit mandiknya pun selesa. cuma lampu depan bilit jak kelip2 sikit.


ngerutiikkk...

cuma sigek sik best nya, skda tv.. nang super bosan aku ngn boss serta athen.. mun hp ku dpt on9 tek nakkah best.. dahla laptop aku nok notebook ya dipake syamim kat matrix.. adeh.. nang sekda pa sitok.. lepas kah barang semua, mek org pegi jalan2 kat sekitar pasar kabong. nangga apa dipolah org sia. ada sigek tempat kat sia, aku nunggahnya dataran kabong, tempat berkumpulnya warga2 emas n duduk kat stall2 beloya.. masing2 ada minuman masing2.. ehehe..aku suka nangga keadaan tok. nang rami la.. aku, athen duak boss pun duduk kat stall juak, nangga keadaan sekeliling sampelah ditegur oleh kaunselor kabong, cikgu alwi. alu join mekorg nya tek.


kaunselor n penghulu kpg kabong.

lepas beli barang2 keperluan, mek org balit ke resthouse.. badan dah semua kepak2. aku sempat mssg beberapa sahabat k beloya n aku sempat mssg nya. tapi yalah, dunia dah berubah. mek duak dah mcm sik kenal gik sapa aku sapa nya. but the decision has been made. even aku admit, aku sikpat lupaknya, ya nang dah ditakdirkan. nak dijadikan cita malam ya, aku sik tauklah sama ada ada unsur ghaib yg ngaco mek tiga malam ya atau ngaco aku sorang jak malam ya. aku nang jenis susah nak tido mun kat tempat org. mun sik salah aku n aku nang lom pekak gik, aku dengar sah2 ada org ketok penjan n pntu slo2.. tuk..tuk..tuk..beberapa kali sampe aku asa kurang selesa n aku terus bangun ke jamban.. 10 kali aku kuang kuit ke jamban sambil athen pun turut terjaga.. sampe jak pagi esok, aku terus madah ngn boss.. DUHAL NYA TAUK N DENGAR JUAK.. so sahla mek org ada kenak kaco malam ya.. astargfirullah.

pagi seterusnya, khamis, mek org brjumpa ngn SAO encik nazri, discuss hal tanah n tapak k mek org mendirikan tadika seDidik. encik nazri tok nang simple la palaknya.. "aok..aok.. lak serahkan ngn saya, saya ngurus tok ngn org2 kampong.. tol sik tuan aji " kata encik nazri n di aok2 oleh KK n penghulu kabong. ada tanah juak diberik oleh SAO kat sebelah dewan masyarakat kabong..ya ku madah..senang jak keja mek org tam SAO ya tek.. lepas mek org dah kenal pasti tempat k molah tadika, n rumah k sewa sementara k nunggu tadika siap, mek org terus berlepas ke maludam untuk jumpa SAO, ketua kampung n penghulu. sampe jak mek org kat maludam, mek org terus g ke pejabat daerah maludam, cun2 sebelah SK Chung Hwa maludam. ngam juak biak UPSR nang sunyik jak kpg ya.. then mek org diembak jalan2 oleh KK n penghulu melawat sekitar tanah berpotensi didirikan tadika SeDidik n umah sewa untuk tujuan sementara. ada sigek tanah yg sudi diberik oleh penduduk kpg maludam, nang besar, luas p masalahnya, cun2 depan kubo..ahahhaha encik awang terus geleng2. .

settle hal kat maludam, nangga jam still awal. so mek org diembak lepak kat kedei kopi area pasar maludam.. nang kecik la pasar tok. nang cali juak dengar KK n penghulu masing2 bukak cita lamak.. sempat juak KK awang karim berpantun.. n sigek gik yg susah sikit aku asa.. kan apa, aku nang susah mok faham bahasa sidak tok.. nang pure bahasa swk loghat dalam2..

"k po tokrang datang tek..k sikai ka?"

aku masih ingat aku disoal oleh sorang penduduk sia.. sikai ya merujuk pada motosikal. ne ndak aku aok2 ajak n senyum.. nasib encik awang ada.. kebetulan nya pun asal org lingga, jiran sidak tok juak. so abis semua hal2 di maludam, mek org membuat keputusan untuk terus ke simunjan. nang gila juak palak boss aku tok.. dah kol 5pm still mok ke simunjan juak.. apa katanya? mun ditangguh, banyak gik keja nunggu lak.. nang WORKAHOLIC! aku suka caranya..cepat n effective.. so mek org mecut ke simunjan..

on the way ke simunjan.. athen molah lawak.. nya madah boss, tangga minyak tok lok.. sekali tek, time kat tengah2 jeraya nuju ke simunjan (55km), minyak nak blinking dah.. yobih..cuak juak dah nyawa ku.. ne ndak, sapa mok nolong dalam keadaan mcmtok, dah la jam dah kat kol 6pm.. dah nak gelap ari. bertawakkal ajak la mek tiga time ya.. ngam2 sampe juak walaupun lampu warning minyak blinking.. sampe kat simunjan kol 6.35pm.. n mek org becarik ngn gas station.. nang nasib mek org juak, cina nak nutup kedei mek orgsampe sia.. "OOPPPPP AMOI.. TUNGGU DULUUU" kata athen dari jauh.. alhamdulillah, sempat juak mek org ngisik minyak.

mek org makan jap kat stall area pasar simunjan sambil tunggu Penghulu Raili dtg.. bila nya dtg aku ingat sapa tek.. mcm A. Galak pelakon tv jak org tua tok.. nang rugged.. ahhaha..bersongkok n berbaju melayu ijo. alhamdulilah, settle urusan di simunjan.. jam menunjukkan kol 9pm.. so mek org bergerak menuju balit ke kuching, tapi k feri batang sadong (sungai buluh) n terus tembus ke asajaya.. nak dijadikan cita agik, maka encik awang n athen da berkali2 limpas n k jalan ya k ke feri tapi entahla apa jadi malam aku pun ndak tauk, athen n encik awang gagal carik simpang yg sama yg udah dipake nya berkali2 ya dolok.. mek org sesat dalam utan area sebuyau. bayangkan dahla malam gelap, tang ada keta mek org, jalan sebesar muat keta mekorg ajak n langit berguntur n berkilat sabung menyabung.. nang creepy..damn.. kedengaran juak kumat kamit mulut encik awang baca doa.. dalam sejam cmya mek org dpt carik jalan balit.. senyum jak encik awang.. sampe kat feri, sik juak gine2.. ada kedei kokey gik ya kat seberang ya.. jual minuman n makanan.. aku duak athen ngencang sate panggang..kotan lapar..time ya jam dah kol 10pm.. mek org selamat sampe kuching dalam kol 11pm cmya.. hahha.. sepatutnya aku cuti jemat (aritok) tp boss suruh turun jak.. settle keja2 yg pelu dibuat immediate lepas travelling ya. ok juak la.. aku turun k baju melayu merah n jeans jak aritok.. overall aku dah mula merasa hebat nya bekerja kat sedidik tok..mudahan aku sentiasa menapak dngn lebih maju gik..

aku rindu ngn nya.. sangat2 rindu p apa leh ku buat? hurmm..

Tuesday, September 21, 2010

usah ditanya kenapa..

salam..

kompom. aku berangkat ke kabong esok, kol 8am.. boss ku dah confirm tek. haha lega hati aku n a bit aku asa bimbang juak.. pulus aku time tok.. ahaha.. kepokaian. ne ndak, time raya nang banyak la ak berbelanja.. p sik pa juak nak.. demi nak ngacak umah. aku asa sangat happy sbb dpt nyuruh mak aku senyum lebar ngn prubahan kat umah. mun pap dah ngeluar belanja k renovation, so abang andy and aku gik bertanggungjawab mengacak hiasan2 rumah n kelengkapan raya. hah.. sekali mok aku duak abang berpadu tenaga beli set tv baru, almari tv, kosi raya.. ahaha..dan kesannya? aku mengalami krisis kewangan yang sangat dahsyat.. p sikpa.. demi bonda tersayang..

hari tok tek, aku banyak molah keja2 office. n call SAO (state admin officer) untuk area kabong, maludam n simunjan. nanyak ttg perjalanan mekorg ke sia esok. so esok mekorg berangkat ke kabong dolok. then ke maludam lastly bok simunjan. however, on 28th kelak, bok aku duak boss berangkat ke lingga.

hari demi hari berlalu. kenak kadang2 aku asa sunyik gilak? even though aku sepatutnya rasa happy atas pencapaian aku nektok, tapi aku masih rasa sunyik.. why? n aritok tek aku dikejutkan ngn mssg kat facebook aku. n sama sekali aku sik sangka nya duhal. aku sik kisah nya nak baca blog aku. ya diary aku n aku suka luahkan apa2 yg aku asa dalam nya.

n yes aku dah cuba sedaya upaya untuk hidup tanpa memikirkan ttng nya p aku sikpat. aku tauk, aku sikpat lupaknya tapi aku AKAN belajar. bukan senang mok melupak org yg disayang. aku asa aku sik patut baca mssg ya sbb hati aku tiba2 asa sik senang. n aku sik suka perasaan mcmtok. n yes, gine2 pun sikkan ada apa2 perubahan pun n resolusi untuk pekara tok. no right and no wrong. tapi indeed yang paling sakitnya is aku.. its not easy to be a guy who keeps on waiting and hoping for the best he can get in is life. mistake aku cuma jatuh cinta dengan nya n berharap semuanya berjalan lancar tapi sik sangka langit yg cerah sikkan hujan



lagu yg best describe aku time tok.. La Intrusa, "Outsider"

aku lebih suka mun aku dpt melupak semua tok n terus hidup mcm aku dolok2. nang hebat juak kesan aku berkenalan ngn nya sbb somehow nya dpt curi hati aku even time ya dalam masa berguro ka apa. tapi bila ku kenang2 balit, lepas raya tok tek.. and tambah gik lepas ku baca msgs nya kat facebook.. nang sedih n kecewa hati aku.. mun aku dpt putar masa.. SIK KU BUKAK mssg ya n biarkan ajak. p aku dah baca n aku sangat kecewa.. mun boleh i dont want to know the reasons. let it be in that way. but heck, ive read it. dengan memikirkan membuat mcmtok akan membuatkan aku happy? sik jawapan nya. and i never will. its hard now n its become complicated. mungkin ya sebab Tuhan jadikan lelaki n wanita berbeza sifat n pemikiran. ompuan tend to think its simple to settle things their own way. p bukan aku. mun org rasa sidak kuat untuk meneruskan cara sidak dimpun ya sidak..bukan aku.

aku asa maybe benar kata2 nenek cinaku dolok, tahun 85 sikkan bertahan ngn tahun 86.. 86 tok api yg akan bakar kayu (85) and tiger (86) akan makan ox (85). sejauh ne benar benda tok, aku mula2 malas mok fikir sbb TAHYOL! n kepercayaan org cina. tapi last2 bila ku review balit.. dari tahun 2003, gurls yg aku kenal and aku rapat lahir 1986. aku malas mok cayak tapi dah jadi hakikat hidupku cmya. bukan susah mok molah aku senyum tapi segelintir jak dpt nyuruh aku senyum secara ikhlas. sbb org lain sikkan tauk apa yg aku hadapi dalam masa 7 tahun tok.. perit getir aku dalam lalui apa org gelar asam garam begerek. it is as SUCK as hell. org mungkin nangga aku happy di luar tapi SAPA TAUK dalam hati aku cmne. and aku paling sik suka org molah assumptions ttg life aku.

aku sik tauk apa yg perlu aku polah time tok. berdiam dirik cmtok akan jadi peneman aku. nang takdir aku hanya jadi lelaki yg hanya menunggu sampe aku mati.. aku mok ucap terimak kaseh juak sbb doakan aku berjumpa ngn org yg akan menyayangi aku. nektok aku dah ada keja tetap, ada kemudahan yg membantu aku hidup ngn lebih baik. aku tetap richie, aku tetap sutiadi, tapi bukan richie or sutiadi yang dolok. aku perlu berubah.. maybe aku terlampau bait ngn org.. tiba masa aku berubah. n i know this is the time.. right time to implement it.

jauh ada jak aku ngereco.. aku chow lok.. and sesungguhnya.. mood aku HILANG.


Monday, September 20, 2010

Isnin Oh Isnin..

salam..

haha.. hari yang pertama untuk minggu tok. hari isnin or dikenali dalam bahasa inggeris, Monday. kat office, mek org molah renovation sikit.. untuk persiapan gerak gempur 5S kelak. kedudukan meja aku dah dialih. dari sebelah encik awang (boss corp comm) aku dipindah ke sebelah kak ani (corp comm exec). nang best lah.. haha..sidak marketing pun ngubah kedudukan meja juak. nang hebat la aritok.. office kedak tongkang pecah..

hurm..aku ingat tek, nak dekat ujung tahun tok kegiatan aktiviti company kin berkurang.. tapi kin ligat. petang tek kol 2.30pm aku ada meeting ngn client dari KPDNK (kementerian pengguna) kat simpang 3.. hahaha..tang ilek2 jak aku kaka ngn ketua unit perhubungan awam sidak. p bagus juak la..sebagai pendedahan awal ngn aku.

lusak aku akan berangkat ke Lingga diikuti ngn Kabong pada hari khamis n ari jemat, aku akan pergi ke maludam n simunjan. untuk jumpa ketua2 kampung area sia. SeDidik akan mukak centre sia bulan 10 kelak.

syukur alhamdulillah, kehidupan aku bertambah ok lamak2 tok.. kecuali kekosongan di hati tok lom madak ada org yg dpt mengisinya.. tunggu lah kelak.. ada or sik.. hahaha

Thursday, September 16, 2010

salam...

selamat pagi semua.. apa kaba ktk org tek..tang laju jak aku blog aritok..maka last blog ya ari marek..ekekek..entahla.. rasa boring yang teramat sangat la kat umah. marek kira raya ke 6 n mek org nyerang umah dyna, fariz, ein n sukran p sukran sik jadi sbb nya madah nya dah ngantok. so cancel. mek org nyerang umah kak hadiah, ustaz kassim n bg jamaludin kat area tmn puteri.

aku pagi marek pegi bejarah umah nek ibi kat kpg sindang samarahan. nya adik bongsu datuk mahiden aku, iaitu bapak kepada mak aku. nang rami la bala mek org marek. keta myvi kak cucu, keta viva bang boy, keta kancil pakma, keta getz usu naimah, keta avanza mekorg n keta kelisa abang aku. hahaha.. nang serang abis2 san la...

kat umah nek usu ibi, mek org sik melepaskan peluang untuk makan kuih jala yg nyaman gilak2.. nek ibi nang expert molah kuih jala tok. krap krop jak ku makan. lepas g umah nek ibi, mek org singgah umah anak nek ibi, wa ijam n su jol.

the best part.. nyerang umah fariz.. ahaha..sik sangka rupa2nya lubok sidak GEMMIEZ duhal rumah fariz tahun tok.. ne ndak, kan main rami gik sidak gemmiez dtg open house umahnya. aku, sapik, dyna, wee, kamaliah, deborah, debra, ein, sukran, nana, emel, ain, amad, ela, kawan ela (aku lupak namanya), munee.. nang kamboh jak umah fariz. hehe..he cooked spaghetti for us and that was really nice. superb taste! sebelum ke umah fariz ya mek org nyerang umah dyna lok. kat umah dyna ngidang ayam masak merah resipi special dari Dalat. resipi turun temurun family dyna and i must say, its really nice! p ngenang umah fariz tek ya ku makan sikit. lak kin bentat badanku lak..hahaha..


bila Hulk jumpa ngn Thor! my best buddy, Fariz Arif


haha..rami sik?


aku duak deb cuba ngetest power yang dituntut kat hutan sulawesi barat..

lepas beraya umah fariz, mek org mecut gi umah kak mas kat muara tebas nun.. semata2 nak merasa kek cheese nya molah. nang benar, nyaman ada jak kek cheese yg nya molah ya. ada 3 jenis gik ya.. nama kek ya ndak la aku tauk, yg aku tauk makan ajak. n umah nya pun ada open house. ne ndak asa nak pecah jak perut. heheh..duhal family kak mas kenal ngn family aku. lalu la bercita pjg ngn mak n bapak nya ttg nenek sebelah mak. n kebetulan ein tek, anak buah kak mas. ahhahha..keciknya dunia!

lom madak abis gik seksaan perut tok.. pas umah kak mas, mek org terus g umah ein, kat sia juak. then on the way ke umah sukran. p sukran madah nya dah ngantok so paksala ngantar nya balit kat perumahan demak nun. linda duak justin sik jadi join g umah kak diah kat tman puteri n nya duak pun balit. so tinggal aku, dyna wee and sapik. mek org teruskan perjalanan mek org ke umah kak diah. kat area taman puteri and again, mek org ngentam agik, nasik tomato, kari daging, nasik beriani and manok pansoh! my God! kenyang gila babi aku time ya. lepas g umah kak diah, mekorg singgah kat umah ustaz kassim. ngam2 berjiran ngn kak diah. nang nyaman2 jak k kunyap2 kat umah ustaz especially wantan nok ada seaweed dalam nya. cun juak tek time mek org nak balit, bang rajes n familynya jengok. lalula bersalam balit.. ehehe p sik berkesempatanla berkunjung ke umah nya. so lastly mek org g umah bang jamaludin A.K.A artis SeDidik SEDC. ehehhe.. boh marah bang jamal.. lek la.. ehehe..umah nya pun area taman puteri juak, p berlainan lorong. kat umah bg jamal aku dah sikpat sumbat agik.. dah nak pecah jak perut aku. dalam perjalanan pulang, berlaku lah kemalangan jalan raya area jalan taman desa guru. jem gila babi juak time ya.. yg sempat ku nangga motosikal terperok kat debah pajero. mati ka idup org ya ndak la aku tauk.. perghhhh!

raya tok kira ok juak la. aritok tek aku nang mula keja. alu kenak suruh molah 5S... isk2.. asa mcm kenak panggang jak molah keja sisihan file kat dalam stor. aku, sapik n bang jamel jak bekerja keras aritok tek n last2 tinggal aku duak sapik jak molah keja sbb bg jamel disuruh pegi bank ngebank in cek.

aku sikit sebanyak kecik ati ngn segelintir kawan2 sama kelas ngn aku 5sc1 dolok. kan apa, ne nak molah mun aku sikdpt join program yg sidak polah time b4 raya n bejalan raya. 1st, sidak anjur majlis sungkei sama2 pada masa yg sama aku amik adik aku kat epot n sungkei kat luar ngn family. n sidak bejalan raya hari raya ke 3 and aku time balit kpg belah mak aku kat kpg beradek. and paling aku sedih, sidak madah aku sik ajak sidak pegi open house aku. MAKA UDAH KU PADAH N INFORM DALAM FB.. umah aku open house raya ke 2.. aku ne dpt mssg sorang2 dalam fb..dahla rami.. n then bila aku berbunyi sikit dalam fb, aku digelar abu2.. sikpat harap..sikpat cayak.. what the heck guys? sidak kelas 5sc2 and 5sc3 gik sanggup amik aku join team sidak nya jalan beraya.. and aku happy ngn sidak.. apa jadi ngn kelas aku dimpun? tegal aku sikpat join ktk org kah?? sik faham ku..


sidak 5sc3 ; Bai Onn, aku, Fad, Sarel, Hisamudin, Shahrolhisam, Juwaher, Nora
(Dauz 5sc2 amik gambar)


time kat McD kol 11pm.. ekspedisi mencari GCB..(gagal juak..)

at last, aku baca msg2 darinya malam tadik. n nya sikpat melupakan ex nya juak. nasihat aku ngn nya, mun dpt, selamatkanlah hubungan ktkorg balit. mun dah syg, jgn sia2kan syg ya n jgn sekati2 jak mutus hubungan. bukan senang mok jumpa teman yg dpt maham jiwa. aku? aku asa bukan masa n bukan jodoh aku ngn nya. and aku sedih ngenang nasibku dimpun, kenak aku selalu jadi mangsa tengah2? why? aku hanya jadi org yg menunggu org yg belum pasti. hurmmm.. maybe benar, tuhan berik aku jawatan tetap kat SeDidik SEDC tapi nya tarit org yg ku sayang. ada timbal balik n maybe ada hikmah yg aku sik nampak. aku lelaki yg sangat mudah merasa kecik ati n sensitive.. yes thats me. aku sik suka org kaka nyentuh hati aku n suka memperkecilkan aku. bukan sbb badan aku besar (hahahhaa..ehh..siyes2!) n ya adalah hakikat.. mudahan dengan izin Nya, aku akan berjumpa ngn seseorang ujung tahun tok.. n damn.. i have gained weight! perlu g gym balit tok..cehhh.. jumpa gik! ciao!

Wednesday, September 15, 2010

mengapa aku sik suka raya..

salam

aku mintak maaf banyak2 sbb sik ngepost on the 1st raya.. biasalah..kamboh ndak tentu pasal nak nyambut raya.

kenak title post aku cmya? mok tauk apa sebab aku sik suka raya..bukan sik suka sebenarnya, cuma kurang gemar bila menjelangnya raya. kan apa, time nak raya (masih bulan posa) kan main gik persiapan kita nak raya, nangga org bejual kat bazar ramadan, cheap sales kat kedei2, jeraya jem pulang ptang2.. p bila dah raya nak, paling kurang pun 1st day n 2nd day raya jak org gago2 then pas ya, terus senyap gik.. dats y ku madah aku sik suka gilak raya.. perasaan ya cepat abis.

hurm..tahun tok raya seperti biasa, cuma keadaan umah yg dah berubah kit la.. pap molah renovation bahagian dapur n stor rumah. so meja makan kat dalam ruang tamu 2 dah dipindah ke dapur baru, n stor lamak diperbesarkan supaya banyak barang dpt dikah dalam ya. nang penat juak la ngemas umah yg mcm tibak baok semalam b4 raya. dah la aku kenak lelah n demam sehari gik nak raya. p aku tahan juak, suppose aku makan ubat 3 kali sehari alu jadi 1 kali sehari..gila..sik ku mok buang posa ku. sik tegal ya aku sik tamat posa..n sampe aritok sora aku maseh hilang..(sora rockers la) so keadaan tok sangat mengganggu perjalanan raya aku.

1st raya, mcm biasalah, g smyg raya kat jamek ngn pap, bg andy n amim. aok, si samim balit sehari b4 raya. nang mcm tan sri lah nya. dah la keja2 ngupak bawang, blender dak lengkuas ya semua aku buat awal2 ngn mak. biasanya tahun lepas n sebelumnya, samim buat..ahhaha...sik aci! then lepas smyg raya mek org terus ke umah pak sab n mummy. ya wajib.. pak sab abang mak aku. while mummy (anjang yan) kazen pap.. bis umah mummy mek org pegi umah anjang jemi n anjang jenah (kakak pap) and ngah siah n ngah jeli (abang pap). wahaha..ari ya nang makan ajak keja aku. p kontrol juak la..mun sik menembam gik aku kelak. then, usu sal call suruh berkumpul kat umah wa sari. mek org pegilah sia tek.. cun gilak sidak cik jamel n family datang. alu bergambar semua.


lom madak abis tok..


tiba2 bg pai madah, gambar sot!


edisi istimewa adi n ila mentor..kah2... n again.. gambar sot!


yang and denjeros..


cucu2 ensem allahyarham tn hj nussy keh2

1st day raya nang keja aku, makan, tido, minum , bejalan, nangga tv, dengar mp3 n mkan.. OI RICHIE..UDAH GIK!

then masuk 2nd day raya umah aku molah open house. mcm biasa2 nya. tapi aku rasa tahun toklah org paling rami dtg umah time open house. mecah rekod tahun lepas.. tahun lepas 168 org dtg. tahun tok? haha..210! perghh.. sik menang tangan aku n family ku melayan.. p mula2 dalam kol 11am cmya sekda org dtg.. aku ingat tahun tok sik rami..sekali tek, kol 1pm cmya, org mula nyerang umah aku sampe kol 10pm!! sik pernah mek org extend open house sampe malam.. p apakan daya, sahabat handai dtg ke umah. aku tido malam ya lepas open house masih berbaju melayu..kotan kepak ba..

3rd day raya, mek org balit kpg belah mak, kpg beradek. mcm biasa, k perauk yg ditunggu kat pengkalan kpg gobel. hehe..cali ada jak nenek ku, maka berloya ngn aku kan main gik bes.. last2..

" OO JENI (mak menakanku).. SAPA NGAN AKU KELAKAR TEK?"

ya udak ku jawab nya.. aiee.. richie ya mak.. anak aji nor duak aji art.. hahahaha... ne ndak, dah masuk 94 umurnya time tok.. pjg umur nenek. munlah org ninggal nek den gik maseh nakkah best.. malam ya mek org start main bunga api.. kazen ku embak bunga api nok reganya rm300 ya k main anak2 buah.. hahahhaha.. nang kedak apa jak malam ya.. nak madah mcm palestin israel berperang pun ada juak.. sampe silo mata ku nangga bunga api nak ditembak ke langit malam ya. bok ku tauk gine perasaan beraya di bandar n beraya di kpg halaman.. best gik beraya di kpg..tenang jak asa.. n makanannya best!!

4th day raya, sekda pa2 juak dipolah aritok.. hari isnin.. n ada kawan2 dah start bekerja. aku lom gik, supposed aku turun p aku pun cuti approve oleh HR sampe jemat..ehehheh..enjoy! malam ya aku spend masa ngn insan pernah aku sayang dolok. nya cun juak mssg ngn aku nak jumpa aku b4 nya balit KL. aku pun pergilah beraya kat umah nya. bila nya senyum, nang manis wajahnya, mcm dolok..sik pernah berubah. cuma keadaan dah berbeza. nya dah ada karier di KL n dah ada BF yg sangat baik untuk jaga nya sinun.. aku sempat kaka ngn BF nya.. pergh..kaki loya juak nya duhal.. ahahhaa..mek duak g beli barang makan paling nya suka, beef pancake pizza ria..teringat zaman dolok2. ehehhe.. pas ya mek duak round2 pasar nangga pasar sampe lah aku antar nya balit ke rumah. nya sempat ucap thanks ngn aku n wish aku good luck ngn kerja baru aku.. yalah tek, alhamdulillah juak, aku dah dpt permanent contract ngn SEDC under company SeDidik nya. 1hb 10 tok aku mula tugas secara rasmi..syukur alhamdulillah..

5th day raya.. iaitu hari tok, aku ngn staff2 sedidik pergi open house umah Kak Ai, kat jalan song, tabuan. aku, wee, dyna, linda, justin, syafiq n kartini. nang nyaman la masak2 kat umah kak ai tek.. eehehehe..sempat juak ku main piano umah ya.. perghh....besar ada jak umah kak ai..takut ku.. hohohoh...

kepada nya.. aku just mok madah, aku suka berkawan ngn nya.. n nya dah mula mencuit hatiku sedikit demi sedikit..aku hope tok akan jadi permulaan yg baik untuk hidup aku yang baru tok.. kenali aku seadanya.. then u will know about me better..

selamat hari raya.. temu lagik minggu depan..





















Wednesday, August 18, 2010

Herba Life

salam

haaa! hehe.. apa kaba ktk org tek? aku sihat jak..hehe..sorry la lamak ku sik update blog since last blog ku ttg Mini Konvensyen SeDidik ria. busy bah. yalah..since bertugas di unit komunikasi korporat SeDidik Sedc tok, nang ada2 jak keja aku hari2.. p bagus juak.. to keep me busy is the best way to forget those itchy problems..

sik lamak gik nak raya.. ahhaa... bermaksud, dah hampir sebulan aku sik ngepost dlam blog. kelewatan sangatlah dikesali ehehe. oklah, nak dijadikan cerita, banyak juak perkara berlaku dalam hidup aku sebulan2 tok. daripada hal2 kerja sampelah hal2 peribadi. n ehehe, aku syukur alhamdulillah, pertama kalinya dalam sejarah hidup aku, aku cuba produk mengurangkan berat badan dan berjaya! ahahah.. (tetak mcm bezita) aku dengan berani venture nya beli produk Herba Life slimming formula yang berharga rm416 untuk 3 botol.. mula2 nelan liur ku bila nangga harga produk tok. p aku optimis jak, sik pa mun melaburkan rm416 ya untuk tujuan kebaikan..ehehhe. so aku try la tek produk tok dengan berat aku yg mencecah 110kg pada awal bulan ogos tok tek. n nektok, bertarikh hari tok (7 september) aku dah turun hingga 104kg.. ne ndak lebar senyum ku. ahaha.. ikut kata personal coach aku, ideal weight aku is around 70kg.. pergh.. begasak la aku nurun berat badan pas tok. KPI aku? ujung disember insya Allah.

1 Ogos 2010


7 September


puasa? hehe..of course la.. kesihatan aku bertambah ok lamak2 tok. syukur juak. aku dah lejuk sakit2 cmtok. abis dah ubat ku makan dolok. aku try produk ya tek time ku posa.. nyata berbaloi sbb nya cepat bakar lemak. bulan tok juak menyaksikan beberapa perubahan berlaku dalam umah aku. ehehe. pap decide nak renovate umah. dapur dipecah jadi besar n ruang tamu dipecah gik. n total masa untuk renovation is one MONTH.. aok..sebulan ajak.. mcm2 jak dipolah n aku cukup suka bila nangga progress umah tok, bila dah siap nang kacak la.. (sapa design) eheheh. hiasan dalam rumah aku duak abang aku yg amik kontrek. ehehe..aku beli mcm2 juak la k ngias umah, abang aku dah beli bunga n pasu. aku beli lampu sisi n lemari tv. eh aok, 1st time mek org meli LCD tv.. ehhehe..LG 40inci. gasakkk... best k main game (ne ndak mak ku ngamok).

time bulan posa tok juak mcm2 jak aktiviti dipolah sidak office, one of them is majlis berbuka puasa kat harborview.. ehhehe dugaan untuk aku. ne ndak, aku nang bejaga makan time tok bah.. p aku banyak ngentam salad hari ya. oklah juak salad2 yg dipolah sidak, cuma agak masam sikit, maybe sidak banyak guna sour cream.


tok time sungkei kat umah kak D...


mencium trofi..bongan paling besar..ahhaha


hirman, syafiq, aku and bg jamel.. sik sabar dah tok! ahaha

then mek org pun persatuan, EXOP99 molah majlis berbuka puasa di Hilton minggu ya tek. k ngumpul member2 lamak yang masih ingat diriknya penah sekolah kat Openg..hahahah.. alhamdulillah, berjaya juak aku duak memek organize benda tok..hope persatuan mek org tok kekal aktif untuk masa2 mendatang..


posing kat tangga on the way ke steak house, Hilton..


warga2 EXOP99

tok dah tinggal 4 hari gik nak raya, and aku masih stuck kat office sedangkan staff2 lain dah mula cuti. mula2 aku fikir sik adil la tapi aku sik kisah juak, aku gik bujang n sekda gilak asa nak raya tahun tok. eh aok, petang marek time ku cuci keta kat area pawada, aku jalan2 area bazar ramadan sia. tertanggalah aku ngn hamba Allah tok tek. nang aku recognise nya dari jauh gik. ex aku duhal. very cute. n tahniah untuknya sbb mengandungkan anak pertama dah nya. kecik jak badan nya. mesti happy husbandnya. hurmm.. aku sik sure nya nangga aku, p nyata aku tetap sikpat melarikan mata ku dari nangga nya. yalah, nya dah jadi ibu nektok. hope nya dpt jadi ibu yang cemerlang and i know she will.

perjalanan hidupku towards nak raya tok sangat slow la.. tapi penuh kejutan. aku suka ngn hidupku time tok. aku sikpat nafikan juak, i need someone in my life. p aku sik mok cuai dalam milih pasangan agik. silap2 yg lamak aku harap dimaafkan sepanjang aku pernah brkenalan ngn semua org. aku ingin disayang seperti aku menyayangi seseorang. sbb aku jamin, mun aku syg ngn seseorang, aku akan syg benar2. aku dimpun gik jatuh nombor 2. ya nang sifat aku, biar bersusah asal org yg disyg senang. hurm.. ampunkan aku Tuhan. aku berdoa agar aku dipertemukan dengan seseorang yang nerimak aku seadanya, faham ngn situasi aku and menghormati pendirianku n familyku. yg lain, of course, sjuk mata memandang n pande ngembak dirik.

sebelum tamatnya jari2 ku tok naip blog kali tok, izinkan aku mengucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri 2010 maaf zahir dan batin.


sesungguhnya, aku hanyalah org2 yang pernah tertewas..








Sunday, August 8, 2010

Mini Konvensyen SeDidik, Lundu 2010

salam..

halo! ahaha.. apa kaba semua tek? aku bok balit dari Lundu. company ku ada event kat sia. mcm yg tertera kat atas nun, nama event tok, Mini Konvensyen SeDidik 2010. aku mula2 eran juak, GM mok polah event tok kat Lundu. paduhal tek, nya disuruh SEDC scout tempat k bukak centre kat sitok.

persiapan dibuat start dari 2 minggu gik. nang kamboh mek org di office molah preparations. baitnya dari segi korporat, marketing, finance n semua unit di SeDidik berhempas pulas molah preparation. aku minggu lepas dpinjam ke unit GM's office sbb ganti kak Liza yang sedang bercuti. then bok minggu tok, aritok, aku menjejakkan kaki ke Unit Komunikasi Korporat.

aie..melelat aku. ok2.. mek org berangkat ke Lundu dari office kol 9am. ya pun time ya GM mengamok sbb sepatutnya mek org beli 3 set walkie talkie. p mek org hanya beli sigek set ajak. nang bengang la GM pagi ya. aku sik tauk pa2 hal tok sbb aku unit MC. biarlah mereka terjun dengan labu2 nya..wahhaha.. sian ku nangga saiful kenak marah GM. ya bok sigek.. PA SYSTEM molah hal.. ya aku sik berani nak extendkan apa yg berlaku. cukuplah aku madah disebabkan oleh sikap "SIK APA". oleh kerana sidak unit teknikal dah mutus untuk pnjam PA system dari member boss marketing, mek org kira dah settle benda ya. sekali tek, PA SYSTEM YA ROSAK! damn.. nang hanginlah bg Jamal pagi ya. semua mek org dalam office wilayah selatan terkedu. last2, terima kasih bg jamal, dengan bantuan nya, mek org dapat meminjam PA system dari kawannya. so settle hal PA system, mek org pun lepak jap kat 3 sugar, breakfast jap. mcm biasa aku order tosei jak.

bila dah abis makan, mek org masuk dalam bas n bermulalah journey mek org ke Lundu. 2 jam dalam bas ya aku nang tido ajak.. apa lengan aku dah mula sakit agik. pas ku telan pain killer aku terus tertidur.. tup2 bila ku bukak mata aku dah sampe ke government rest house, Lundu. wah.. besar juak rumah tok. dalam bilit aku, ada 8 org. nang behimpit juak lah. p aku sik juak complaint apa2. janji ada tempat k tdur. lepas antar barang ke sia, mek org terus bergerak ke dewan masyarakat Lundu ya. set up barang segala2 nyalah. kira2 5 minit drive dari resthouse ya. sampe jak kat dewan mek org terus keja. ada yg membersih lantei, ada yg nyusun kosi. nang semua lah. just to make sure the dewan is ok. then, masalah PA system muncul agik. org yg masang PA System ya masih berada kat Kuching. mek org have to wait until 5pm bok nya sampe and start masang benda ya. taik burung punyala banyak kat dalam dewan ya. angol aku!

persiapan nang dipolah secara teliti. arum bulak sebesar jarum pun, kesilapan cuba dielak. aku yg ditugaskan jadi MC pun molah keja2 unit2 lain juak.. nulong bah. p best juak lah, staff2 lain semua saling tolong menolong, bang rajes, bang jamal, bang jamel, kak ai, kak as, kak rock, kak zila, kak ani, kak ros, kak hadiah, bang adi, aten, saiful, li, ijoy, ustaz kassim, bg mail, justin.. semuanya ilek2 molah kerja. cuma ada la segelintir masalah yg timbul n perselisiham berlaku. ne nak elak bah, sama2 manusia. sidak2 GEMMIEZ pun hebat, adma, wee, dyna and Linda.. tanpa kita sapalah seDidik..hahahha...guro jakbah..

hari event ya, nang nervous lah. lebih2 aku sebagai seorang MC.. kak syai pun nervous juak. time event, pande indah black out.. nasib time ya YB2 lom dtg. nang teruk ada jak. dah la jamban sekda air.. tup2 ada taik indah pas ya..nang dammnnnlahhh...

overall.. semua mek org keja setengah mati just to make sure the event berjalan dengan lancar, alhamdulillah, ok la juak perjalanan until Tan Sri Adenan Satem molah stunt.. lepas abis acara penyampaian hadiah, nya terus berangkat balit.. ne ndak terkede aku kat area MC ya.. apa yg perlu ku madah ngn sidak audience?? paduhal tek, Tan Sri mok berangkat ke toilet p oleh krana masa dah nak kol 12, nya malas gik nak ke dalam dewan, terus ke dewan makan.. nak leput juak keja Tan Sri tok eh.. ya aku respect kak Syai la.. nya cover insiden ya..

hahahha.. mcm2 jak. p yalah nama pengalaman.. nang best.. aku suka keja ngn sidak staff SeDidik. mudahan jak aku dpt permanent. dah, aku mok chow lok, asa sakit kat punggung aku dah mula datang.. rugi sik embak berurut ria..bok nektok ku merasa sakit tam accident ria.. ya Allah permudahkan hidupku lepas tok. Kau dah ambik nya dari hidup aku, jangan Kau ambik aku agik. belum bersedia aku Ya Allah..amin...


time awal2 dtg..mlah preparation.


rehearsal choir.. steady bg jamel!


nyaruk jadi YB jap..sian dyna...hehehhe


aku bok perasan pose Linda, Wee and Kak Ani.. aku pulang terngangak! hahaha


D Day..


aku pun sik tauk apahal la time tok..(sik perasan ada tissue kat telinga aku....)


Tan Sri Adenan masuk... steady LIN!!!


aku jak lain sia...arghhh


bang Jamal try pake spec sambil di mock oleh Ijoy..


kejadian menyayat hati, sandal Linda putus, kasut Wee ngobek..







Thursday, August 5, 2010

Salt

salam..
ya lah tajuk movie yg aku g tangga malam tadik ngn rakan2 aku. mula2 nang ku sik ada plan nak g nangga movie malam tadik. last minute aku dipadah Linda duak Adma. hee.. Wee, Dyna and Abang Adi pegi juak. wah..meriah tok. so aku tanpa kompromi pun terus join sidak. aku cancel dinner ku kat tupong kan apa, kat Spring pun aku dpt dinner bah.. right?
nak dijadikan cerita malam tadik, sampe jak aku kat Spring, aku carik Adma sbb nya yg dah dtg awal sbb nya abis office hours nya terus pecut ke Spring. aku terus ke food court (lapar) n tiba2 nya call aku, duhal nya sesat ke tempat KBOX. haha.. so mek duak rayo2 lok nangga2 makanan yg ada di sia. yala lemah nyawaku mun g sitok, tauk rambang mata aku entamnya. then Fariz call, keta nya broke down..aduh.. movie start kol 630pm and nya call ya was around 610pm cmya. so ku mesan ilek2 jak..tauk sempat bah..then sidak Wee, Linda, Dyna datang. semua terus mesan makanan (lapar kali..) aku order nasik ayam plus yong tau foo jak.. dahla aku salah beli.. adakah aku beli peria sumbat yg pahit lalu ya. adehh.. telan ajak lah..bagus k diabetes.
dalam kol 6.20pm cmya kelibat Fariz bok muncul. lega nyawaku..haha..i thought he wouldnt make it. pas makan2 mek org terus ke MBO, duhal tek Abang Adi dah nunggu sia. tedah. mek org nangga cita Salt. overall nang okla cuma ending nya agak tergantung. sik tauk ku sama ada ada sequel untuk film tok kelak. bila abis ya tek, Linda and Dyna terus pulang sbb Linda sik mok aher, takut nya drive sorang2 kat Samarahan nun. time semua dah beredar ke keta masing2, aku singgah kat Ta Kiong beli drinks. then Fariz call aku, madah pajero nya broke down agik.. aisehmen. sian ngn Wee sbb nya numpang Fariz. battery keta nya low. so aku bukak kasut smart aku, and aku nulong nyurong pajeronya dari kiri ke kanan n still sik mok hidup. my God, berat ada jak. last2 Fariz mintak tolong jirannya (kawannya juak) dtg embak jumper. nasib juak rumah Fariz just kat Tabuan sia. sampe kol 930pm mek org sia. and alhamdulillah, dpt juak keta ya hidup.
aku pas ya pulang. then singgah jak pat petronas Tabuan isik minyak. then aku teringat kredit maxis aku dah nak abis so aku nyeberang kat sebelah Teck Kong ya ajak. suddenly ada sigek keta proton putih dtg meluru kat aku. aku sempat melompat tapi landing kat atas bonet keta ya then aku pelantin kat tepi jalan. abis kotor baju keja ku. duhal tek nembiak cina, aku asa dalam 20an cmyala.. tersorry2 jak nya ngn aku. and terus nya hulurkan rm100. aku sik mok amik sbb ya bukan salah nya n salah aku sbb aku sik alert ketanya dtg. nya insist juak so aku amik ajak la.. dpt juak k ku bayar ubat2 kelak. mujur juak keta ya sik laju, mun laju memang kenak palak ku kat cermin depan keta ya. ya Allah, masih pjg nyawaku.. pulang umah, aku terus rendam baju n seluar keja ku yg kotor ya then ku mandik.. until then kol 3am badan aku asa mcm kenak tarit2 jak.. nang sakit. p aku tetap tahan ajak.. ku makan pain killer and oklah sikit pas ya. sbb aritok aku ada meeting ngn ajk event kat Lundu in which, aku yg akan jadi MC kelak. so aku mesti kuatkan semangat. aku sama sekali sik sangka, malam tadik, aku mengelak ajal..
salam..


nang sakit

Monday, August 2, 2010

Selasa arghhh

salam..
ternyata since berpindah ke unit komunikasi korporat tok, dah 2 hari aku sik lunch.. adui.. mula2 disuruh polah booklet and invitation card untuk event SeDidik kat Lundu.. then dalam masa 2 hari.. beratus2 perubahan dipolah and yg paling best nya, semua perubahan ya dipolah LAST MINUTE! aku suka buat kerja tanpa banyak soal.. tapi bila disuruh molah perubahan last minute ya la paling ku SAK ATI.. ingat senang ka nak ammend grafik kat photoshop ya?? pas ya dengan ilek2 aku dipadah saat2 akhir, "eh naktok sik jadi..cancel ajak.. sik perlu benda tok" ne ndak asa nak tersimbak jak carpet dalam office tok.. kenak sik padah awal2 marek? bengap ada jak manager mek org tok..
aku asa syukur juaklah sbb aku dah masuk unit yg aku mok lamak2 tok, unit komunikasi korporat. kan apa, aku study dolok pun dalam bidang komunikasi. sekurangnya aku dpt ambik pengalaman di dalam unit tok. and so far.. seriously, nang banyak keja but i do like it. and i take it as a challenge. p yalah.. oleh kerana SIKAP segelintir INDIVIDU yang keja sik FIKIR ORG LAIN ya nak yalah melemahkan jiwa aku.
p sikpa ya nama dugaan bekerja. mun sik, sikkan aku berada di sitok. haha.. dalam kesempatan tok, aku ingin ngucap setinggi2 tahniah ngn kawan aku yang udah n bakal bergraduat. Syafiq, Hazlinda, Liong Sze, Wee, Dyna, Ain, Viranjit, Christina, Angela, Azrina and banyak gik.. tahniah! at last, dpt juak ktk org merasa keramatnya bila makei jubah ya.. ehehe
til we meet again.. nyambung molah keja lok..

Friday, July 30, 2010

kenak ka?

salam..

aku cukup bencik keadaan mcmtok.. mun nya dpt hidup bahagia ngn bf nya kenak aku mcm org bodo tertunggu2?? kenak nya boleh terus happy2 while aku sitok susah mok lupak nya?? damn.. nya pernah jadi seseorang yg aku syg dlok.. tapi aku sik berkesempatan mok luah kan depannya.. bila mek duak jumpa mesti aku jadi bisuk.

nya suka suruh aku senyum n tetak dolok.. bahkan sampe nektok.. pertemuan sik disangka2 minggu ya tek spark balit kenangan mek duak. sik berasa 3 tahun last mek duak jumpa. kira2 tahun 2007 dolok la.. tme ya aku ada gf n nya da bf its just mek duak ada keserasian dalam apa2 jak perkara..

and until now aku sikpat melupak hal nya.. pahal ka?? sakit ati ku cmtok.. ya la susah jadi single.. bila duit ada..hati sik happy.. bila hati dah nak happy, duit pande sekda.. what kinda life i have this year? cukup sakit bila ku ngenang hal tok.. berulang2 ajak sampe aku jadi angol.. ya Allah berik aku kekuatan untuk hadapi semua tok.. aku sik mok fikir ttg nya agik.. aku sik mok berharap agik ngn yg sik pasti..even aku masih syg, aku perlu lepaskannya pergi.. nya dah jadi milik org.. sik senang aku berkawan ngn nya dalam situasi mcm tok..

"dear.. sorry.. i have to end this..once and for all..take a very good care of yourself k? i will always cares about you.. till we meet again in the other life.."

Tuesday, July 27, 2010

entah..blur hari selasa..

salam..

aku nulis entri tok bukan bunyi aku nak mati or apa p maybe juak aku asa aku tiba2 buang tebiat p aku tiba2 tersedar ngn hakikat yang diberik Allah ngn aku. dalam hidup kita tok, hari2 kita molah dosa n pahala without we realize it or not. pahala dan dosa ya kerja Allah, kita sik berhak langsung mok menilainya.

dengan penuh rasa rendah diri dan hina, aku mok susun sepuluh jarik yg aku ada..aku mok mintak maaf ngn sapa2 jak yang penah aku sakiti bait nya fizikal, mental. aku ikhlas n asa keikhlasan tok lahir dari hati ku. aku bukanlah mahkluk Allah yang sempurna yang mampu puaskan hati semua org yang aku kenal. baitnya kawan2 ku sekolah, kawn2ku seuniversiti or kawan2 aku GEMS. mun secara depan2, maybe aku ada madah something yang menyakitkan hati ktk org, walaupun aku pada dasarnya sentiasa elak apa2 jak yg boleh menjadikan sesuatu ya bertambah buruk. semuanya sekadar gurauan. aku benar2 mohon maaf. dalam apa juak benda yg ku polah, or tulis baitnya blog, facebook, friendster or tagged.

aku rasa aku sekda haters. tapi sekiralah nya ada haters yang wujud. aku mintak maaf juak ngn ktk org. aku benar2 mohon maaf ngn ktk org mun aku penah ngeluar statement yang kasar ngn ktk org. mun pernah aku tulis something dalam blog aku yang telah menghuru harakan persabahatan aku, aku mohon maaf. aku salu madah ngn dirik aku, mun nak hidup aman, jgn lah berdendam. aku cuba fahami prinsip tok. p masalahnya, aku susah nak lupak kan apa yg berlaku ngn aku. aku jenis simpan dalam hati. p mujur juak, lamak2 tok hatiku terbukak untuk memaafkan semua insan2 yang pernah menyakiti hati aku. bagi aku, kita semua manusia.. siapalah aku untuk membencik org or berdendam ngn org? aku akan maafkan semua nya..

pasal hutang, memang benar.. hutang lah benda yg boleh merumitkan sesuatu proses hidup. sapa2 yg pernah meminjam duit dari aku, aku halalkan ajak. walaupun ktk org benar2 lupak mok bayar balit atau sebagainya. mun aku pernah berhutang ngn ktk org, please..aku rayu ktk..please contact aku secepat mungkin. aku sik mok pergi dalam keadaan berhutang. kawan2 lamak aku yg aku rasa, ada yg telah aku lupak selamak tok, setiap apa yang aku polah ya, ada sebabnya. so, terimaklah prmohonan maaf dari aku mun perbuatan aku ya mengguris perasaan ktkorg. mun ktk org mok terimak or sik, maybe sampe sitok ajak persahabatan kita. aku yakin insan hina mcm aku tok sik layak berkawan ngn ktk org semua.

hurm..this is the most heavy part.. kepada semua wanita2 yang pernah aku kenal, sentuh kulit or rambutnya, aku mohon maaf atas kekhilafan aku. mun aku pernah melukakan mana2 hati, aku mintak maaf. memang bnar, aku sik pernah sesempurna yg ktk org fikirkan. pap, mak, abang andy, syamim, and keluarga besar Tuan Haji Mohd Nussy Phillipps and keluarga Mahiden bin Usup, kamek mintak maaf mun pernah terjadi apa2 jak perkara yang sik menyenangkan dari kamek kecik sampe lah mek besar cmtok. mek harap setiap butir nasik yang mek telan hari2 lamak2 tok, dihalalkan dan diberkati Allah. ajaran n asuhan serta didikan yang mek terimak lamak2 tok memang sangat berguna. mun ada apa2 kekhilafan dari aku dimpun, ya adalah khilaf aku dimpun. sekda org lain,

kepada sapa2 yang sik sempat baca post ku tok, aku harap one day Allah akan berik aku petunjuk untuk mintak maaf dari ktk org mun aku bersalah ngn ktk org. semoga kita dilindungi Nya. before aku close semua tok, semoga Allah mengampunkan dosa aku selama 25 tahun aku hidup di muka bumi tok. semoga nyawa aku sik diambik selagi dosa2 aku sik diampunkan, yang bersih and jauh dari kekotoran dunia.

Pejamkan mata dan bayangkan malaikat maut dibelakang kita, munkar dan nakir di kanan dan kiri kita. Semoga Allah merahmati kehidupan kita lamak2 tok. InsyaAllah. Sesungguhnya, Nya yang lebih tauk..

salam..

Sunday, July 18, 2010

Isnin yang suram..

salam..

aduh.. nang boring aku aritok.. lepas keja aku siap kol 10am tadik.. aku sekda polah apa2 buat masa tok.. boss pun travelling.. ooo boss.. leh sik berik keja yang mencabar sikit.. dah muak nyawa ku ngn keja2 yg salu diberik cmtok eh.

pagi tadik ujan ajak2 sampe nektok ujan. dah la pagi tadik office sejok nak mati.. aircond ya aku sik pande nak tukar suhunya sbb suhu nya dah di set oleh boss secara automatik. ngek juak eh. nasib sik mati kesejukan ku dalam office tok.

boss sekda pagi tok. nya pegi centre2 untuk rakaman dokumentari kanak2. apa lagik nya. hahaha.. bena juak kata abg rajes, memang ada unsur2 gila kuasa dalam office ku tok.. mujurlah starting dari 26hb lak, aku sikkan berada di office tok agik.. yahu.. aku kenak pindah ke office corporate communications. at least sitok aku apply balit apa yg aku belaja time study dolok.. ahhha

p sian juak nangga kak serimah, kak nor, abang jamel and crissca.. sidak banyak bantu aku dalam urusan office di wilayah selatan tok. gine ndak kelak ka suasana dalam office baru kelak. tingkat 3 gik ya.. kurus la aku sik lamak gik. haha..nait tanggak.. sitok sekda tanggak bah..

bah2..kelak ku nyambung agik.. chiao..

angin lintang..

salam..

haa.. mulai saat tok.. aku akan menulis blog dalam bahasa sarawak. dah setahun ku nukar bahasa dari bahasa Inggeris ke Melayu Baku.. n then nektok, dengan bangganya, aku start agik memblog dalam bahasa ibunda, the mother tounge, Sarawakian Language! bukan apa.. lamak2 tok aku baca blog2 yg ada dalam tenet.. semuanya pake bahasa ibunda dimpun. so tiba masanya aku memartabatkan bahasa ibundaku dimpun.. hehe

yah... sik berasa, pejam celik pejam celik.. dah abis world cup.. haha.. aku bangga dengan hakikat, kebanyakan match world cup tahun tok aku dpt nangga (sik termasuk tertido depan tv). seperti biasa aku menyokong pasukan kegemaran aku (south korea, england and japan) tapi aku benar2 frust nangga prestasi permainan sidak england.. mcm main kedak biak kecik jak. nang sik puas hati aku ngn team england tahun tok.. banyak2 star england yg main dalam edisi kali tok, hanya frank lampard jak main cemerlang.. harap rooney? hanya dalam premier league jak perform.. keeper england juak nang hancus... aku muji permainan korea selatan n jepun.. nang world class pun style.. nang bukak mata sidak player eropah la sidak duak team tok. sampe quarter final. walaupun nasib sik nyebelah sidak. aku tetap bangga ngn korea selatan duak jepun. world cup tahun tok nang banyak kejutan. negara2 yg salu kita anggap kuat.. sik kuat.. n negara yang kita lepas pandang jadi negara yang maju ke 2nd round.. kita tangga jak negara2 yg sik kalak2 kita tangga hebat dalam arena bolasepak, afrika selatan, USA, korea selatan, jepun, slovenia.. lebih2 gik team dari new zealand.. satu2nya team yg sik kalah dalam peringkat kumpulan. boleh tahan sidak tok main.. banyak player2 baru muncul.. tshabalala, dos santos, cha du ri, honda.. nok lain aku sik ingat la.. haha..cek2 tek..bukan brazil, apatah gik france or johan tahun 2006, itali..p spain.. hehe..respect ku ngn team tok.. walaupun kalah ngn switzerland dlam peringkat kumpulan, last2 sidak prevail jadi juara tahun tok.. tahniah lah (kalah juak aku..)

kat tempat kerja..lain citanya.. sebulan dah aku menabur keringat kat unit wilayah selatan sedidik sdn bhd. yang best nya, aku dpt bersama2 kawan2 ku time gems.. sidak pun di attach sitok.. wee, dyna, adma, syafiq, aishah, linda, lida, liong, tini, nisa and ain (dah pindah). sidak lain2 department la.. nektok, mcm2 dah aku belajar menangani masalah di unit tok. cuma sigek jak la nyuruh aku fed up.. INTERNAL POLITICS kat unit tok nang cam cibai.. boss sik ngam ngn staff n staff sik rajin ngn boss.. dolok aku sik fham gilak hal tok. p bila dah lamak2 bok aku tauk.. cmya duhal cita sidak tok.. and i wouldn't give it a damn bout it. kepada boss aku, mun ada org lain ada buah fikiran or pendapat lain... jgn sik dgr..jgn ingat dirik ya pande gilak.. kesian juak nangga staf2 bawahan lain.. ndak alah2 kenak anok.. aku sebagai pelatih penyelia pun terasa juak. p sik pa, 26hb lak aku akan dipindah ke unit komunikasi korporat.. THANK GOD! akhirnya aku dpt apa yg aku suka! KOMUNIKASI!! haha.. syukur gilak2 aku. aku rasa kesian juak nangga Criss, Kak Nor and Bang Jamel yang terpaksa stay di Unit Wilayah Selatan ya. hari2 dengar boss mengerepak. kenak la rezeki aku lambat dtg tahun tok. dah mcm2 juak tmpat aku mintak keja.. sik juak ada bunyi2.. mun cmya, aku akan usaha keras agik lah kat sedidik ya. wlaupun hati ku berat..(79kg) haahaha... p aku tetapkan juak niatku untuk berkhidmat under sedc (company sedidik). p best juak la kat sitok.. salu pegi travelling.. ehehehhe..

love life? haha..soalan yang bermain2 dalam palak aku saban malam.. aku tauk aku single.and aku tauk aku merlu sorang istimewa time tok.. p aku tauk masa aku sik lamak gik.. biarlah..masa tetap akan jadi teman aku.. mun ada2, mun sekda sekda.. nothing to lose.. pemergian aku kelak akan ditangisi oleh sapa2 yg syg ngn aku.. better not to be cruel to my friends..

bah,.ngereco ku malam tok.. tido lok.. sambung gik esok lusak..chiao..






Sunday, July 4, 2010

Masa Untuk Berubah!

salam..

Saya memohon maaf kerana terlewat untuk mengemaskini blog sejak beberapa minggu yang lepas. saya sangat sibuk dengan tugasan kerja yang melambak-lambak di pejabat.

hairan mula menyapa diri saya kerana tahap kesihatan saya sejak beberapa minggu belakangan ini kian merosot. bermula dengan masalah mata kiri saya yang mengalami ketumbuhan (sty). dan kini dada saya sering sahaja berasa sakit. namun tidaklah serius. kadang2 saya berasa takut dengan perkembangan sebegini.. sakit seperti yang saya alami kini bukan lah seperti penyakit lelah yang saya hidapi. kadang2 saya berasa letih dan penat setiap kali melakukan walau hanya berlari2 kecil. masih lagi terngiang2 di dalam telinga saya apabila doktor menyatakan mungkin saya kekurangan co enzim Q10, enzim yang menghasilkan adenosina trifosfat (ATP) yang diperlukan untuk menjana tenaga dalam setiap sel dalam badan.

saya disarankan untuk menjalani gaya hidup yang sihat. ya benar, sudah beberapa bulan saya tidak lagi menjalani gaya hidup sedemikian. berat saya selepas kursus GEMS ialah seberat 98kg kini sudah naik mendadak sehingga 105kg! sungguh mengecewakan. oleh itu saya mula menjadualkan kembali aktiviti2 yang akan membantu saya mengurangkan berat badan dan juga pada masa yang sama kembali sihat seperti dulu. untuk panduan berat badan minimum, saya akan menggunakan panduan yang telah di email kepada saya oleh kevin zahri, selebriti fitness yang dikenali ramai.

  1. Makan 5 - 7 hidangan (sederhana) dan 4 liter air sehari serta kurangkan makan atau minum 2 - 3 jam sebelum tidur. selain itu, jangan skip meals. skipping meals hanya akan mengakibatkan penurunan metabolisme badan
  2. Kawal nafsu makan. Inilah pentingnya untuk makan 5 - 7 kali sehari untuk mengawal nafsu makan tersebut.
  3. Meningkatkan keaktifan diri. tingkatkan aktiviti fizikal untuk membakar lebih banyak kalori. - guna tangga, parking lebih jauh dari pejabat atau buat kerja2 rumah.
  4. Buat kajian tentang keperluan kalori badan.
  5. Kurangkan makan makanan yang A) tidak elok dan B) tidak perlu.
  6. Perangi nafsu makan - beli protein shakes dan minum di antara hidangan 2 kali sehari. sama ada antara breakfast dan lunch atau antara lunch dan dinner.
untuk mengetahui keperluan kalori badan saya, saya telah membuat sedikit penyelidikan,


Fat Loss:
1927 Calories/day
Extreme Fat Loss:
1901 Calories/day

berdasarkan jadual tersebut, saya perlu mengekalkan kalori sebanyak 2409 kalori sehari dan sekiranya saya ingin mempercepatkan proses, saya perlu kekalkan 1927 atau 1901 kalori sehari. oleh itu saya membandingkan jumlah kalori yang ada pada setiap makanan. ini adalah perlu untuk saya mengenal pasti jenis makanan yang akan saya makan.

  • Nasi putih (1 1setengah cawan) - 260
  • Nasi lemak bersambal (sepinggan) - 400
  • Mee goreng kosong (sepinggan) - 660
  • Mee sup (semangkuk) - 380
  • Mee hoon goreng (sepinggan) - 550
  • Roti putih (2keping) - 156
  • Roti canai kosong x kuah (sekeping) - 200
  • Thosai - 147 calories
  • Capati - 300 caloriesRoti Canai - 301 calories
  • Roti Telur - 356 calories
  • Porridge with Fish - 172 calories
  • Mee Soup - 383 calories
  • Chicken Satay (10 sticks, no sauce) - 365 calories
  • Wanton Mee (Dry) - 411 calories
  • Beef Burger (Basic) - 427 calories
  • Asam Laksa - 437 calories
  • Nasi Briyani (Rice Only) - 448 calories
  • Nasi Tomato (Rice Only) - 495 calories
  • Curry Mee - 529 calories
  • Mee Bandung - 549 calories
  • Mee Rebus - 576 calories
  • Laksa Lemak - 591 calories
  • Maggi Goreng - 598 calories
  • Nasi Pattaya - 805 calories
  • Hokkien Mee - 1149 calories!!!
berikut merupakan kandungan kalori yang terkandung dalam setiap makanan rutin. oleh itu, saya perlu memastikan jumlah kalori yang saya ambil untuk sehari tidak melebihi kandungan kalori yang diperlukan oleh badan saya (1927 atau 1901 )

  • Sarapan pagi : 2 keping roti + telur 1 biji
  • Makan tengahari : nasi 1 cawan + 1 ketul ikan/ayam + 1 cawan sayur + buah-buahan 1 biji
  • Minum petang : 1 biji bun
  • Makan malam : 1 cawan nasi + 1 ketul ikan/ayam + 1 cawan sayur + buah 1 biji
jadual di atas merupakan cadangan pemakanan untuk saya ikut sewaktu program mengurangkan berat badan. semoga saya mampu mengharunginya!


inilah saya pada tahun 2005 - 2008

dan kini...


adui.. saya sudah menjadi gemuk..



Friday, June 25, 2010

Journey of a GEMMIEZ



Im just rephrase what has been written by Sazlie. It was so touching to read his mind in his blog (danmasaberlalu.blogspot.c
om) and seriously, It has made my tears to fall. We have gone through 2 and a half month of hardship yet enjoyable moment GEMS. I would like to thank all GEMS members (Sapphire, Jade, APAX, Diamond, Amber, Onyx, Ruby and Emerald) for opening my eyes wide enough to see these cold and hard facts about life. GEMS opened my eyes to a new perspective on life. The 1st week of GEMS was totally boring. Everything was new. We met new friends, new environment and new realm. In the beginning of the GEMS, we sat together with other GEMMIEZ, looking at each other. No intention to gain something new from each other. We have been instructed to do this and that but we did it. No other reason, our KPI. But yes I agreed with Sazlie, GEMMIEZ of GEMS04 were fantastic, we can do everything given by secretariat. For example, during GEMS opening ceremony, our sister Christina Lui proved to us that she can manage the event.

During APE (Achieving Personal Excellence), we learned something about ourselves. Each and every one of us actually has our own ability to be what we want to be. Thanks to Ahmad Shukri, like what Sazlie said, the best trainer we ever had. During this module, we made ourselves brave enough to stand in front of the crowd, talking about ourselves. Still remember our 1st sport-kind-of-activity treasure hunt? Even though it was not the best activity but I bet, we enjoyed ourselves right? We kept on running and achieving the checkpoints and I still remember, how terrible my group, EMERALD (the E group during APE) mistakenly thought that we were the winner. Until one of the Secretariat informed us that we missed one checkpoint, then we finished the course finally, at 2nd place.

The next week after that then begin the worst nightmare, class modules. We have to sit inside our company and listen to the modules. Modules started with English Business Communication Modules. I was surprised that most of the GEMMIEZ spoke well in English. The English Business Communication Modules were conducted for 2 weeks and there were soft skill classes in between. I still remember, our 1st project, English Fair. I was being informed that even though we organised this English Fair using the new format, GEMMIEZ of GEMS04 have made the best out from themselves. We made the best English Fair ever! English Fair ended with so many lovable memories. Not to forget how hard we prove to those Secretariats during Sales Presentation that we were capable of doing just anything. Bistro, Beauty Spa, Agriculture and so many things happened in just a night. Indeed we have invested our time in this event. So many sleepless nights and thank God, everything ended well. Life is great. I agree with this statement. If you can recall, in the beginning of GEMS, we stayed in a silent mode. See the difference in just 2 and a half months, we never keep our mouth shut. Everyone wanted to say something, to speak their minds out. We later realized in that perspective, group formation has happened. Everyone tried their best to adapt and later, I am sure some conflict might arise. When the English Business Communication Modules ended, there goes the next module. Then we have to sit again in the class. Opss.. our company. Listening to trainers and answering the pre and post test. Sometimes I must admit that it was totally a boring thing to do. But now I realized, all the things given by the trainers were true.

Our routines were packed. We woke up early in the morning, fighting to get into the bathroom, ironing shirts and others. How funny it was. Then we lined up to enter the basement. Now we misses the hard boiled eggs, soggy waffles, fried what-so-called mee and other food so much. Now we realize how special we were that time, being served by the hotel staff those stuffs. The basement became our favourite place to share stories, hot gossip and new information. Some of us made plans, brainstorming and “curhat” in the basement. When we were having good time during breakfast, suddenly our faces turned sour. Want to know why? IBM arrived. For those GEMMIEZ who were joined by him, so sorry guys. Hehe. Then at 8 am, we rushed up to class. GEMMIEZ who were the regular faces of taking the LCD, if Sazlie didn’t turn up sharp at 7.40am, we made a piquet. There were times that he was also late and he smiled at us.

Do you remember the term “HEADCOUNT”? haha. When we were in the class then popped out either Sazlie or Kak Mar. I cannot forget how fierce their faces were. Counting our heads.. satuu..sudaaa..tigaaa... after that, our class resumed as usual. But sometimes, IBM did show up during class. Sitting at the back and sometimes, we didn’t realize that he was there. There was a time when I laughed so hard but dear God, I didn’t know that he was at the back there, again smiling. I cannot recall how many times I had yawned in class. It was like forever. In the evening, we had so many activities to do (have to and we were so rajin lah!). For muslims, spiritual activity is a must. Sazlie mentioned in his blog, “kurang sambutan”. I want to apologise for my absenteeism. I know its hard for us to attend the event. I just hope that one day we would know that this is one of the important elements in our life. Don’t forget our God as He never forgotten about us. For the spiritual upliftment committee, they did a good job. Then after the spiritual activities, meetings, discussions, grouping and completing assignments given took place. Not to forget activities carried out at the rooftop such as gift exchange, intelligent brains and others.

Then the 2nd major event in GEMS, Megatrends Conference took place. I am really sure many of us cannot forget how intense the situation was. I still remember, i didn’t sleep for almost 2 nights just to make sure everything is running smoothly. Pity my deputy, he had to take over my job as I am not be able to continue my task due to my illness. Preparation was made thoroughly. Thanks to all GEMMIEZ who helped me a lot to ensure the smooth-running of this event. We called scholars and VIP’s to give their talks. I can see GEMMIEZ’s sour faces there, during the talk. My goodness. They did suffer in silence.

After 2 days off, then we continued our journey in Teambuilding. Still remember Pak Wahab and Abang Zurai? We might not be able to forget the longkang issue. Cindai Wong “kantoi” and been caught red handed by Abang Zurai. Pak Wahab was a soldier and he still a soldier. I have my respect for him. We managed to build our lovely raft. Yeah, the raft. We had so much fun during Teambuilding. In fact, we produced high quality of movies for the Oscar night. When it comes to meal, i am sure many of us were still unsatisfied with it. Why? We cannot add more food and the curry was really SUPERB! I missed the wonderful scenario of the waterfall, the woods and the small village along the jungle tracking route. Yes, we did learn something new during Teambuilding. One of them is trust. We have to trust ourselves that we can do what the others can. I know, when Abang Zurai regarded us as Kurang Ajar, we were not agreed with it. Some of us mumbled in our cabin. Then we realised, what he said was true. We are the future leaders. The product of GEMS and its all rest in our shoulders the responsibilities to make the world a better place to live and to survive. “If you learned something from this, congratulations! If you don’t, I feel sorry for you!” – IBM.. Still craving for the barbequed wings anyone? Hehe

During the Career Day (after Teambuilding), thank God the event was running smoothly. Some of us obtained good information on the organisation that took part in our Career Day. And some of us received positive response from them. Congratulations! What we can see from this event was, its very hard now to get a job. Some of us tried our luck from table to table. I am very proud of you guys. We never give up hope. Now we are living in the real world. Some of us got a job already and some of us still waiting. Be patient guys. Someday, somehow we will get a good job.

One of the programs in GEMS was Corporate Responsibility. A program that proved the world that corporate world also plays their part in contributing to the communities. I respected Mellisa Lusus for her endless effort to ensure this program is a success. And yes, it was. I still remember, as a Food Beverage manager Fariz, Yuni and I went for searching for the best place to buy raw materials. We bought fruits, poultries, onions, and other stuff needed during the program. We sat together with orang kampong (Kampung Pulo Ulu) and discussed on the program. The ketua kampong was such a nice person. I must say that all the orang kampong did give us every inch of assistance during the program. It was so nostalgic to see the elders of the kampong dancing poco-poco.

Lastly our greatest event ever, Corporate Dinner took place in the end of GEMS calendar. It was fun. Everyone used their best attire. The guys looked like Sean Connery in James Bond’s film. And the girls were like princess of heaven. So beautiful.. i never come across that someone can be so different using different dresses. We took picture with each other, and not to forget, with our beloved master of all, IBM. We took pictures, talked with others , delivered speeches, performed on stage and it is all done just to be part of our sweetest memories in GEMS. Last activity was the Bengkel Kerjaya by Dr Aby Ismail. In my life, I never meet a man who has really strong voice. Just imagine, he put the microphone at his belly and believe me, we can still hear his voice as if the mic is just like a centimetre from his mouth. But he did tell us great things about life, never give up. A night before the GEMS ended, Sazlie organised a program “kerohanian”. But unfortunately I cannot attend it. I heard some news about this program where a GEMMIEZ burst into tears.

The final day, the last day of GEMS. The day that we have waiting for and to die for. We received our “degree” and offer letter. All of us looked very handsome and charming. And I know, starting from the early morning. My heart felt something. This day will be the last day I am going to meet the other GEMMIEZ. It is the time when we have to say good bye and good luck to each other. On the screen, every memory started to pop out. One by one and I realized some of us cried. In 2 and a half month, from zero we are now heroes. And in that short period of time, from a friend we turned out to be best friends and some of us Alhamdulillah, able to grow into the next phase in friendship.

Separation was never a happy thing. We cried. We smiled and we laughed. I still remember, in the beginning of GEMS, we didn’t even look at each other or just stop by to say hi to each other. After living together, in a wonderful hotel like Penview we hardly say goodbye to each other. Sadness was controlling the atmosphere. Like Sazlie said “Pahit manis bersama2, banyak kisah untuk dikongsi, rasa suka, cinta, marah, gaduh, gembira, kelakar, dendam, terharu, terhutang budi, dan pelbagai lagi tersemat di sebalik nama GEMS KCH04.”

Now, I am sure we are trying our best to secure our place in the new phase in life, in our practical. Some of us are lucky enough to get a secured job already. Some of us are happy with our new practical place and some of us aren’t. Some of us are still hoping and waiting. I believe GEMS taught us a very deep meaning of life and the way we should look it as a whole. Thanks GEMS for changing my life. And for all gemmiez thanks for being my friend. And I promise, I will never forget you as long as I live.

Amin..