Thursday, September 30, 2010

Hulk dan Ultraman

salam..

dpt sik Hulk n Ultraman bersatu? hurm.. at least nyawa Hulk dah lega..


dengan fire nya yg sik fire2..ahhaha


deyy machaaaa..

Monday, September 27, 2010

Ramah Tamah Aidil Fitri

salam..

haaa..malam yg indah.. tp penat juak la.. hehe.. aku pagi tadik bangun dari tido kol 7.20am.. masya Allah.. nang aher bena.. haha..begaut jak ku mandik p steady juak la.. apa malam tadik balit dari majlis ramah tamah seDidik kat riverside majestic. malam tok nang 1st time la aku ikut dinner tmpat aku bekerja. aku cita banyak pun sekda guna.. pictures will tell the rest..


selamat hari raya..hahaa


aku disuruh masuk pertandingan ikat sabok..yg aku dimpun sikpande nak ikat..haishhh


para pendekar..


yah..ada bodyguard..


masing2 dpt hadiah..hehe


ndak alah2 kandid..ijoy pun pasal la tok..


keluarga besar SeDidik SEDC Sdn Bhd


another pose..

haa...ya ajakla post ku masa tok.. aritok tek aku meeting ngn HR manager boulevard..ttg next project SeDidik ngn sidak.. n aku mula terasa rindu.. sayang..mcm2 lah..haishhh... p nya sikkan tauk.. moga nya ingat ngn aku..p aku tauk..nya sikkan..

Friday, September 24, 2010

sekda rehat ka boss?

salam..

apa kaba ktk org tek? moga sihat sentiasa. sesungguhnya, kepenatan badan aku dah mencapai tahap maksima. sepatutnya ari jumaat tok, mek org di simunjan tapi boss molah keputusan, malam tadik perlu disettlekan juak n dpt balit kuching malam ya juak.


tok time feri nuju ke kabong... (encik awang n athen gik beloya)


kat kpg nyabor, dah nak masuk area kpg kabong.. tok kedei tempat mekorg isi minyak keta..

ok.. let me do some recaps here. hehe.. flashback balit. hari rabu ya tek, aku, encik awang (pengurus komunikasi korporat), aku and athen (driver) mulakan perjalanan dengan pergi ke kabong. kira2 3 jam dari kuching la perjalanan ya. jeraya mcm biasa kecuali kat area sri aman ya nang bergelora sikit.. lembang lembit jak jerayanya. mek org sampe ke kabong dalam pukul 12 tengah hari, bertolak dari kuching kol 8am. sampe jak mek org kat kabong mek org berpusin2 carik majlis daerah kecil kabong untuk jumpa ngn encik Nazri, S.A.O kabong ya tek. bila dah sampe ke sia, mek org stop lok kat rest house kerajaan kabong. boleh la tahan bilit ya, ada ekon n katil 3 igek. and bilit mandiknya pun selesa. cuma lampu depan bilit jak kelip2 sikit.


ngerutiikkk...

cuma sigek sik best nya, skda tv.. nang super bosan aku ngn boss serta athen.. mun hp ku dpt on9 tek nakkah best.. dahla laptop aku nok notebook ya dipake syamim kat matrix.. adeh.. nang sekda pa sitok.. lepas kah barang semua, mek org pegi jalan2 kat sekitar pasar kabong. nangga apa dipolah org sia. ada sigek tempat kat sia, aku nunggahnya dataran kabong, tempat berkumpulnya warga2 emas n duduk kat stall2 beloya.. masing2 ada minuman masing2.. ehehe..aku suka nangga keadaan tok. nang rami la.. aku, athen duak boss pun duduk kat stall juak, nangga keadaan sekeliling sampelah ditegur oleh kaunselor kabong, cikgu alwi. alu join mekorg nya tek.


kaunselor n penghulu kpg kabong.

lepas beli barang2 keperluan, mek org balit ke resthouse.. badan dah semua kepak2. aku sempat mssg beberapa sahabat k beloya n aku sempat mssg nya. tapi yalah, dunia dah berubah. mek duak dah mcm sik kenal gik sapa aku sapa nya. but the decision has been made. even aku admit, aku sikpat lupaknya, ya nang dah ditakdirkan. nak dijadikan cita malam ya, aku sik tauklah sama ada ada unsur ghaib yg ngaco mek tiga malam ya atau ngaco aku sorang jak malam ya. aku nang jenis susah nak tido mun kat tempat org. mun sik salah aku n aku nang lom pekak gik, aku dengar sah2 ada org ketok penjan n pntu slo2.. tuk..tuk..tuk..beberapa kali sampe aku asa kurang selesa n aku terus bangun ke jamban.. 10 kali aku kuang kuit ke jamban sambil athen pun turut terjaga.. sampe jak pagi esok, aku terus madah ngn boss.. DUHAL NYA TAUK N DENGAR JUAK.. so sahla mek org ada kenak kaco malam ya.. astargfirullah.

pagi seterusnya, khamis, mek org brjumpa ngn SAO encik nazri, discuss hal tanah n tapak k mek org mendirikan tadika seDidik. encik nazri tok nang simple la palaknya.. "aok..aok.. lak serahkan ngn saya, saya ngurus tok ngn org2 kampong.. tol sik tuan aji " kata encik nazri n di aok2 oleh KK n penghulu kabong. ada tanah juak diberik oleh SAO kat sebelah dewan masyarakat kabong..ya ku madah..senang jak keja mek org tam SAO ya tek.. lepas mek org dah kenal pasti tempat k molah tadika, n rumah k sewa sementara k nunggu tadika siap, mek org terus berlepas ke maludam untuk jumpa SAO, ketua kampung n penghulu. sampe jak mek org kat maludam, mek org terus g ke pejabat daerah maludam, cun2 sebelah SK Chung Hwa maludam. ngam juak biak UPSR nang sunyik jak kpg ya.. then mek org diembak jalan2 oleh KK n penghulu melawat sekitar tanah berpotensi didirikan tadika SeDidik n umah sewa untuk tujuan sementara. ada sigek tanah yg sudi diberik oleh penduduk kpg maludam, nang besar, luas p masalahnya, cun2 depan kubo..ahahhaha encik awang terus geleng2. .

settle hal kat maludam, nangga jam still awal. so mek org diembak lepak kat kedei kopi area pasar maludam.. nang kecik la pasar tok. nang cali juak dengar KK n penghulu masing2 bukak cita lamak.. sempat juak KK awang karim berpantun.. n sigek gik yg susah sikit aku asa.. kan apa, aku nang susah mok faham bahasa sidak tok.. nang pure bahasa swk loghat dalam2..

"k po tokrang datang tek..k sikai ka?"

aku masih ingat aku disoal oleh sorang penduduk sia.. sikai ya merujuk pada motosikal. ne ndak aku aok2 ajak n senyum.. nasib encik awang ada.. kebetulan nya pun asal org lingga, jiran sidak tok juak. so abis semua hal2 di maludam, mek org membuat keputusan untuk terus ke simunjan. nang gila juak palak boss aku tok.. dah kol 5pm still mok ke simunjan juak.. apa katanya? mun ditangguh, banyak gik keja nunggu lak.. nang WORKAHOLIC! aku suka caranya..cepat n effective.. so mek org mecut ke simunjan..

on the way ke simunjan.. athen molah lawak.. nya madah boss, tangga minyak tok lok.. sekali tek, time kat tengah2 jeraya nuju ke simunjan (55km), minyak nak blinking dah.. yobih..cuak juak dah nyawa ku.. ne ndak, sapa mok nolong dalam keadaan mcmtok, dah la jam dah kat kol 6pm.. dah nak gelap ari. bertawakkal ajak la mek tiga time ya.. ngam2 sampe juak walaupun lampu warning minyak blinking.. sampe kat simunjan kol 6.35pm.. n mek org becarik ngn gas station.. nang nasib mek org juak, cina nak nutup kedei mek orgsampe sia.. "OOPPPPP AMOI.. TUNGGU DULUUU" kata athen dari jauh.. alhamdulillah, sempat juak mek org ngisik minyak.

mek org makan jap kat stall area pasar simunjan sambil tunggu Penghulu Raili dtg.. bila nya dtg aku ingat sapa tek.. mcm A. Galak pelakon tv jak org tua tok.. nang rugged.. ahhaha..bersongkok n berbaju melayu ijo. alhamdulilah, settle urusan di simunjan.. jam menunjukkan kol 9pm.. so mek org bergerak menuju balit ke kuching, tapi k feri batang sadong (sungai buluh) n terus tembus ke asajaya.. nak dijadikan cita agik, maka encik awang n athen da berkali2 limpas n k jalan ya k ke feri tapi entahla apa jadi malam aku pun ndak tauk, athen n encik awang gagal carik simpang yg sama yg udah dipake nya berkali2 ya dolok.. mek org sesat dalam utan area sebuyau. bayangkan dahla malam gelap, tang ada keta mek org, jalan sebesar muat keta mekorg ajak n langit berguntur n berkilat sabung menyabung.. nang creepy..damn.. kedengaran juak kumat kamit mulut encik awang baca doa.. dalam sejam cmya mek org dpt carik jalan balit.. senyum jak encik awang.. sampe kat feri, sik juak gine2.. ada kedei kokey gik ya kat seberang ya.. jual minuman n makanan.. aku duak athen ngencang sate panggang..kotan lapar..time ya jam dah kol 10pm.. mek org selamat sampe kuching dalam kol 11pm cmya.. hahha.. sepatutnya aku cuti jemat (aritok) tp boss suruh turun jak.. settle keja2 yg pelu dibuat immediate lepas travelling ya. ok juak la.. aku turun k baju melayu merah n jeans jak aritok.. overall aku dah mula merasa hebat nya bekerja kat sedidik tok..mudahan aku sentiasa menapak dngn lebih maju gik..

aku rindu ngn nya.. sangat2 rindu p apa leh ku buat? hurmm..

Tuesday, September 21, 2010

usah ditanya kenapa..

salam..

kompom. aku berangkat ke kabong esok, kol 8am.. boss ku dah confirm tek. haha lega hati aku n a bit aku asa bimbang juak.. pulus aku time tok.. ahaha.. kepokaian. ne ndak, time raya nang banyak la ak berbelanja.. p sik pa juak nak.. demi nak ngacak umah. aku asa sangat happy sbb dpt nyuruh mak aku senyum lebar ngn prubahan kat umah. mun pap dah ngeluar belanja k renovation, so abang andy and aku gik bertanggungjawab mengacak hiasan2 rumah n kelengkapan raya. hah.. sekali mok aku duak abang berpadu tenaga beli set tv baru, almari tv, kosi raya.. ahaha..dan kesannya? aku mengalami krisis kewangan yang sangat dahsyat.. p sikpa.. demi bonda tersayang..

hari tok tek, aku banyak molah keja2 office. n call SAO (state admin officer) untuk area kabong, maludam n simunjan. nanyak ttg perjalanan mekorg ke sia esok. so esok mekorg berangkat ke kabong dolok. then ke maludam lastly bok simunjan. however, on 28th kelak, bok aku duak boss berangkat ke lingga.

hari demi hari berlalu. kenak kadang2 aku asa sunyik gilak? even though aku sepatutnya rasa happy atas pencapaian aku nektok, tapi aku masih rasa sunyik.. why? n aritok tek aku dikejutkan ngn mssg kat facebook aku. n sama sekali aku sik sangka nya duhal. aku sik kisah nya nak baca blog aku. ya diary aku n aku suka luahkan apa2 yg aku asa dalam nya.

n yes aku dah cuba sedaya upaya untuk hidup tanpa memikirkan ttng nya p aku sikpat. aku tauk, aku sikpat lupaknya tapi aku AKAN belajar. bukan senang mok melupak org yg disayang. aku asa aku sik patut baca mssg ya sbb hati aku tiba2 asa sik senang. n aku sik suka perasaan mcmtok. n yes, gine2 pun sikkan ada apa2 perubahan pun n resolusi untuk pekara tok. no right and no wrong. tapi indeed yang paling sakitnya is aku.. its not easy to be a guy who keeps on waiting and hoping for the best he can get in is life. mistake aku cuma jatuh cinta dengan nya n berharap semuanya berjalan lancar tapi sik sangka langit yg cerah sikkan hujan

video

lagu yg best describe aku time tok.. La Intrusa, "Outsider"

aku lebih suka mun aku dpt melupak semua tok n terus hidup mcm aku dolok2. nang hebat juak kesan aku berkenalan ngn nya sbb somehow nya dpt curi hati aku even time ya dalam masa berguro ka apa. tapi bila ku kenang2 balit, lepas raya tok tek.. and tambah gik lepas ku baca msgs nya kat facebook.. nang sedih n kecewa hati aku.. mun aku dpt putar masa.. SIK KU BUKAK mssg ya n biarkan ajak. p aku dah baca n aku sangat kecewa.. mun boleh i dont want to know the reasons. let it be in that way. but heck, ive read it. dengan memikirkan membuat mcmtok akan membuatkan aku happy? sik jawapan nya. and i never will. its hard now n its become complicated. mungkin ya sebab Tuhan jadikan lelaki n wanita berbeza sifat n pemikiran. ompuan tend to think its simple to settle things their own way. p bukan aku. mun org rasa sidak kuat untuk meneruskan cara sidak dimpun ya sidak..bukan aku.

aku asa maybe benar kata2 nenek cinaku dolok, tahun 85 sikkan bertahan ngn tahun 86.. 86 tok api yg akan bakar kayu (85) and tiger (86) akan makan ox (85). sejauh ne benar benda tok, aku mula2 malas mok fikir sbb TAHYOL! n kepercayaan org cina. tapi last2 bila ku review balit.. dari tahun 2003, gurls yg aku kenal and aku rapat lahir 1986. aku malas mok cayak tapi dah jadi hakikat hidupku cmya. bukan susah mok molah aku senyum tapi segelintir jak dpt nyuruh aku senyum secara ikhlas. sbb org lain sikkan tauk apa yg aku hadapi dalam masa 7 tahun tok.. perit getir aku dalam lalui apa org gelar asam garam begerek. it is as SUCK as hell. org mungkin nangga aku happy di luar tapi SAPA TAUK dalam hati aku cmne. and aku paling sik suka org molah assumptions ttg life aku.

aku sik tauk apa yg perlu aku polah time tok. berdiam dirik cmtok akan jadi peneman aku. nang takdir aku hanya jadi lelaki yg hanya menunggu sampe aku mati.. aku mok ucap terimak kaseh juak sbb doakan aku berjumpa ngn org yg akan menyayangi aku. nektok aku dah ada keja tetap, ada kemudahan yg membantu aku hidup ngn lebih baik. aku tetap richie, aku tetap sutiadi, tapi bukan richie or sutiadi yang dolok. aku perlu berubah.. maybe aku terlampau bait ngn org.. tiba masa aku berubah. n i know this is the time.. right time to implement it.

jauh ada jak aku ngereco.. aku chow lok.. and sesungguhnya.. mood aku HILANG.


Monday, September 20, 2010

Isnin Oh Isnin..

salam..

haha.. hari yang pertama untuk minggu tok. hari isnin or dikenali dalam bahasa inggeris, Monday. kat office, mek org molah renovation sikit.. untuk persiapan gerak gempur 5S kelak. kedudukan meja aku dah dialih. dari sebelah encik awang (boss corp comm) aku dipindah ke sebelah kak ani (corp comm exec). nang best lah.. haha..sidak marketing pun ngubah kedudukan meja juak. nang hebat la aritok.. office kedak tongkang pecah..

hurm..aku ingat tek, nak dekat ujung tahun tok kegiatan aktiviti company kin berkurang.. tapi kin ligat. petang tek kol 2.30pm aku ada meeting ngn client dari KPDNK (kementerian pengguna) kat simpang 3.. hahaha..tang ilek2 jak aku kaka ngn ketua unit perhubungan awam sidak. p bagus juak la..sebagai pendedahan awal ngn aku.

lusak aku akan berangkat ke Lingga diikuti ngn Kabong pada hari khamis n ari jemat, aku akan pergi ke maludam n simunjan. untuk jumpa ketua2 kampung area sia. SeDidik akan mukak centre sia bulan 10 kelak.

syukur alhamdulillah, kehidupan aku bertambah ok lamak2 tok.. kecuali kekosongan di hati tok lom madak ada org yg dpt mengisinya.. tunggu lah kelak.. ada or sik.. hahaha

Thursday, September 16, 2010

salam...

selamat pagi semua.. apa kaba ktk org tek..tang laju jak aku blog aritok..maka last blog ya ari marek..ekekek..entahla.. rasa boring yang teramat sangat la kat umah. marek kira raya ke 6 n mek org nyerang umah dyna, fariz, ein n sukran p sukran sik jadi sbb nya madah nya dah ngantok. so cancel. mek org nyerang umah kak hadiah, ustaz kassim n bg jamaludin kat area tmn puteri.

aku pagi marek pegi bejarah umah nek ibi kat kpg sindang samarahan. nya adik bongsu datuk mahiden aku, iaitu bapak kepada mak aku. nang rami la bala mek org marek. keta myvi kak cucu, keta viva bang boy, keta kancil pakma, keta getz usu naimah, keta avanza mekorg n keta kelisa abang aku. hahaha.. nang serang abis2 san la...

kat umah nek usu ibi, mek org sik melepaskan peluang untuk makan kuih jala yg nyaman gilak2.. nek ibi nang expert molah kuih jala tok. krap krop jak ku makan. lepas g umah nek ibi, mek org singgah umah anak nek ibi, wa ijam n su jol.

the best part.. nyerang umah fariz.. ahaha..sik sangka rupa2nya lubok sidak GEMMIEZ duhal rumah fariz tahun tok.. ne ndak, kan main rami gik sidak gemmiez dtg open house umahnya. aku, sapik, dyna, wee, kamaliah, deborah, debra, ein, sukran, nana, emel, ain, amad, ela, kawan ela (aku lupak namanya), munee.. nang kamboh jak umah fariz. hehe..he cooked spaghetti for us and that was really nice. superb taste! sebelum ke umah fariz ya mek org nyerang umah dyna lok. kat umah dyna ngidang ayam masak merah resipi special dari Dalat. resipi turun temurun family dyna and i must say, its really nice! p ngenang umah fariz tek ya ku makan sikit. lak kin bentat badanku lak..hahaha..


bila Hulk jumpa ngn Thor! my best buddy, Fariz Arif


haha..rami sik?


aku duak deb cuba ngetest power yang dituntut kat hutan sulawesi barat..

lepas beraya umah fariz, mek org mecut gi umah kak mas kat muara tebas nun.. semata2 nak merasa kek cheese nya molah. nang benar, nyaman ada jak kek cheese yg nya molah ya. ada 3 jenis gik ya.. nama kek ya ndak la aku tauk, yg aku tauk makan ajak. n umah nya pun ada open house. ne ndak asa nak pecah jak perut. heheh..duhal family kak mas kenal ngn family aku. lalu la bercita pjg ngn mak n bapak nya ttg nenek sebelah mak. n kebetulan ein tek, anak buah kak mas. ahhahha..keciknya dunia!

lom madak abis gik seksaan perut tok.. pas umah kak mas, mek org terus g umah ein, kat sia juak. then on the way ke umah sukran. p sukran madah nya dah ngantok so paksala ngantar nya balit kat perumahan demak nun. linda duak justin sik jadi join g umah kak diah kat tman puteri n nya duak pun balit. so tinggal aku, dyna wee and sapik. mek org teruskan perjalanan mek org ke umah kak diah. kat area taman puteri and again, mek org ngentam agik, nasik tomato, kari daging, nasik beriani and manok pansoh! my God! kenyang gila babi aku time ya. lepas g umah kak diah, mekorg singgah kat umah ustaz kassim. ngam2 berjiran ngn kak diah. nang nyaman2 jak k kunyap2 kat umah ustaz especially wantan nok ada seaweed dalam nya. cun juak tek time mek org nak balit, bang rajes n familynya jengok. lalula bersalam balit.. ehehe p sik berkesempatanla berkunjung ke umah nya. so lastly mek org g umah bang jamaludin A.K.A artis SeDidik SEDC. ehehhe.. boh marah bang jamal.. lek la.. ehehe..umah nya pun area taman puteri juak, p berlainan lorong. kat umah bg jamal aku dah sikpat sumbat agik.. dah nak pecah jak perut aku. dalam perjalanan pulang, berlaku lah kemalangan jalan raya area jalan taman desa guru. jem gila babi juak time ya.. yg sempat ku nangga motosikal terperok kat debah pajero. mati ka idup org ya ndak la aku tauk.. perghhhh!

raya tok kira ok juak la. aritok tek aku nang mula keja. alu kenak suruh molah 5S... isk2.. asa mcm kenak panggang jak molah keja sisihan file kat dalam stor. aku, sapik n bang jamel jak bekerja keras aritok tek n last2 tinggal aku duak sapik jak molah keja sbb bg jamel disuruh pegi bank ngebank in cek.

aku sikit sebanyak kecik ati ngn segelintir kawan2 sama kelas ngn aku 5sc1 dolok. kan apa, ne nak molah mun aku sikdpt join program yg sidak polah time b4 raya n bejalan raya. 1st, sidak anjur majlis sungkei sama2 pada masa yg sama aku amik adik aku kat epot n sungkei kat luar ngn family. n sidak bejalan raya hari raya ke 3 and aku time balit kpg belah mak aku kat kpg beradek. and paling aku sedih, sidak madah aku sik ajak sidak pegi open house aku. MAKA UDAH KU PADAH N INFORM DALAM FB.. umah aku open house raya ke 2.. aku ne dpt mssg sorang2 dalam fb..dahla rami.. n then bila aku berbunyi sikit dalam fb, aku digelar abu2.. sikpat harap..sikpat cayak.. what the heck guys? sidak kelas 5sc2 and 5sc3 gik sanggup amik aku join team sidak nya jalan beraya.. and aku happy ngn sidak.. apa jadi ngn kelas aku dimpun? tegal aku sikpat join ktk org kah?? sik faham ku..


sidak 5sc3 ; Bai Onn, aku, Fad, Sarel, Hisamudin, Shahrolhisam, Juwaher, Nora
(Dauz 5sc2 amik gambar)


time kat McD kol 11pm.. ekspedisi mencari GCB..(gagal juak..)

at last, aku baca msg2 darinya malam tadik. n nya sikpat melupakan ex nya juak. nasihat aku ngn nya, mun dpt, selamatkanlah hubungan ktkorg balit. mun dah syg, jgn sia2kan syg ya n jgn sekati2 jak mutus hubungan. bukan senang mok jumpa teman yg dpt maham jiwa. aku? aku asa bukan masa n bukan jodoh aku ngn nya. and aku sedih ngenang nasibku dimpun, kenak aku selalu jadi mangsa tengah2? why? aku hanya jadi org yg menunggu org yg belum pasti. hurmmm.. maybe benar, tuhan berik aku jawatan tetap kat SeDidik SEDC tapi nya tarit org yg ku sayang. ada timbal balik n maybe ada hikmah yg aku sik nampak. aku lelaki yg sangat mudah merasa kecik ati n sensitive.. yes thats me. aku sik suka org kaka nyentuh hati aku n suka memperkecilkan aku. bukan sbb badan aku besar (hahahhaa..ehh..siyes2!) n ya adalah hakikat.. mudahan dengan izin Nya, aku akan berjumpa ngn seseorang ujung tahun tok.. n damn.. i have gained weight! perlu g gym balit tok..cehhh.. jumpa gik! ciao!

Wednesday, September 15, 2010

mengapa aku sik suka raya..

salam

aku mintak maaf banyak2 sbb sik ngepost on the 1st raya.. biasalah..kamboh ndak tentu pasal nak nyambut raya.

kenak title post aku cmya? mok tauk apa sebab aku sik suka raya..bukan sik suka sebenarnya, cuma kurang gemar bila menjelangnya raya. kan apa, time nak raya (masih bulan posa) kan main gik persiapan kita nak raya, nangga org bejual kat bazar ramadan, cheap sales kat kedei2, jeraya jem pulang ptang2.. p bila dah raya nak, paling kurang pun 1st day n 2nd day raya jak org gago2 then pas ya, terus senyap gik.. dats y ku madah aku sik suka gilak raya.. perasaan ya cepat abis.

hurm..tahun tok raya seperti biasa, cuma keadaan umah yg dah berubah kit la.. pap molah renovation bahagian dapur n stor rumah. so meja makan kat dalam ruang tamu 2 dah dipindah ke dapur baru, n stor lamak diperbesarkan supaya banyak barang dpt dikah dalam ya. nang penat juak la ngemas umah yg mcm tibak baok semalam b4 raya. dah la aku kenak lelah n demam sehari gik nak raya. p aku tahan juak, suppose aku makan ubat 3 kali sehari alu jadi 1 kali sehari..gila..sik ku mok buang posa ku. sik tegal ya aku sik tamat posa..n sampe aritok sora aku maseh hilang..(sora rockers la) so keadaan tok sangat mengganggu perjalanan raya aku.

1st raya, mcm biasalah, g smyg raya kat jamek ngn pap, bg andy n amim. aok, si samim balit sehari b4 raya. nang mcm tan sri lah nya. dah la keja2 ngupak bawang, blender dak lengkuas ya semua aku buat awal2 ngn mak. biasanya tahun lepas n sebelumnya, samim buat..ahhaha...sik aci! then lepas smyg raya mek org terus ke umah pak sab n mummy. ya wajib.. pak sab abang mak aku. while mummy (anjang yan) kazen pap.. bis umah mummy mek org pegi umah anjang jemi n anjang jenah (kakak pap) and ngah siah n ngah jeli (abang pap). wahaha..ari ya nang makan ajak keja aku. p kontrol juak la..mun sik menembam gik aku kelak. then, usu sal call suruh berkumpul kat umah wa sari. mek org pegilah sia tek.. cun gilak sidak cik jamel n family datang. alu bergambar semua.


lom madak abis tok..


tiba2 bg pai madah, gambar sot!


edisi istimewa adi n ila mentor..kah2... n again.. gambar sot!


yang and denjeros..


cucu2 ensem allahyarham tn hj nussy keh2

1st day raya nang keja aku, makan, tido, minum , bejalan, nangga tv, dengar mp3 n mkan.. OI RICHIE..UDAH GIK!

then masuk 2nd day raya umah aku molah open house. mcm biasa2 nya. tapi aku rasa tahun toklah org paling rami dtg umah time open house. mecah rekod tahun lepas.. tahun lepas 168 org dtg. tahun tok? haha..210! perghh.. sik menang tangan aku n family ku melayan.. p mula2 dalam kol 11am cmya sekda org dtg.. aku ingat tahun tok sik rami..sekali tek, kol 1pm cmya, org mula nyerang umah aku sampe kol 10pm!! sik pernah mek org extend open house sampe malam.. p apakan daya, sahabat handai dtg ke umah. aku tido malam ya lepas open house masih berbaju melayu..kotan kepak ba..

3rd day raya, mek org balit kpg belah mak, kpg beradek. mcm biasa, k perauk yg ditunggu kat pengkalan kpg gobel. hehe..cali ada jak nenek ku, maka berloya ngn aku kan main gik bes.. last2..

" OO JENI (mak menakanku).. SAPA NGAN AKU KELAKAR TEK?"

ya udak ku jawab nya.. aiee.. richie ya mak.. anak aji nor duak aji art.. hahahaha... ne ndak, dah masuk 94 umurnya time tok.. pjg umur nenek. munlah org ninggal nek den gik maseh nakkah best.. malam ya mek org start main bunga api.. kazen ku embak bunga api nok reganya rm300 ya k main anak2 buah.. hahahhaha.. nang kedak apa jak malam ya.. nak madah mcm palestin israel berperang pun ada juak.. sampe silo mata ku nangga bunga api nak ditembak ke langit malam ya. bok ku tauk gine perasaan beraya di bandar n beraya di kpg halaman.. best gik beraya di kpg..tenang jak asa.. n makanannya best!!

4th day raya, sekda pa2 juak dipolah aritok.. hari isnin.. n ada kawan2 dah start bekerja. aku lom gik, supposed aku turun p aku pun cuti approve oleh HR sampe jemat..ehehheh..enjoy! malam ya aku spend masa ngn insan pernah aku sayang dolok. nya cun juak mssg ngn aku nak jumpa aku b4 nya balit KL. aku pun pergilah beraya kat umah nya. bila nya senyum, nang manis wajahnya, mcm dolok..sik pernah berubah. cuma keadaan dah berbeza. nya dah ada karier di KL n dah ada BF yg sangat baik untuk jaga nya sinun.. aku sempat kaka ngn BF nya.. pergh..kaki loya juak nya duhal.. ahahhaa..mek duak g beli barang makan paling nya suka, beef pancake pizza ria..teringat zaman dolok2. ehehhe.. pas ya mek duak round2 pasar nangga pasar sampe lah aku antar nya balit ke rumah. nya sempat ucap thanks ngn aku n wish aku good luck ngn kerja baru aku.. yalah tek, alhamdulillah juak, aku dah dpt permanent contract ngn SEDC under company SeDidik nya. 1hb 10 tok aku mula tugas secara rasmi..syukur alhamdulillah..

5th day raya.. iaitu hari tok, aku ngn staff2 sedidik pergi open house umah Kak Ai, kat jalan song, tabuan. aku, wee, dyna, linda, justin, syafiq n kartini. nang nyaman la masak2 kat umah kak ai tek.. eehehehe..sempat juak ku main piano umah ya.. perghh....besar ada jak umah kak ai..takut ku.. hohohoh...

kepada nya.. aku just mok madah, aku suka berkawan ngn nya.. n nya dah mula mencuit hatiku sedikit demi sedikit..aku hope tok akan jadi permulaan yg baik untuk hidup aku yang baru tok.. kenali aku seadanya.. then u will know about me better..

selamat hari raya.. temu lagik minggu depan..