Thursday, October 21, 2010

off day, friday 22th

salam..

aritok, aku g check kat spetar ngn pap aku.. time MRI scan n ECG tadik alhamdulillah sekda pa2 juak yg abnormal. cuma ada sikit kembang kat tulang dada. ya nyuruh contraction muscle kat sia n menyebabkan dada aku sakit. mungkin disebabkan oleh aku jatuh main futsal minggu lepas kali.

aku cuti ari jumaat, esok n ahad.. haha.. ada 3 hari total untuk aku berehat.. esok aku gi lundu embak berurut. berubat kat sia. mula2 aku nang sik mok pegi p nang dah dipaksa oleh pap.. aku kan apa, aku susah hati mun aku sik dpt tauk khabar berita darinya. dahla tadik nurse ya sampe 4 kali cucok lengan aku carik urat k amik darah... arghh.nya ingat tangan aku ya balloon? nasib ada doktor india tadik settle semua... hurmmm..p ku sik la nyalah nurse ya...nak nama manusia tok, sik pat lari dari mistake.. mun sidak nurse sekda, sapa mok uruskan psakit di spetar nak?

hurm.. aku hope aku cukup kuat pastok untuk menghadapi semua perkara yang berlaku ngn aku. aku sik tauk pahal n kenakngn aku lamak2 tok. aku asa mcm bukan aku jak pun badan tok. hatiku sik tenteram ajak2.. ya Allah, kurniakan aku ketenangan time tok Ya Allah.. i need a break.. 5 bulan berada di SeDidik SEDC benar2 mencabar mental n fizikal aku sebagai pegawai komunikasi. insya Allah, mun aku kuat, aku mampu menempuh semua tok.. lebih2 gik masa selama sebulan tok bla nya masih ada di depan mata..

aku cuma perlu jadi lebih berani, untuk berterus terang.. daripada aku terus membatu seorang dirik.. it will not be an easy thing to do.. but i have to.. the time is running out..

Monday, October 18, 2010

kembalikan semangatku..kembalikan ketenanganku.

salam..

ku harapkan sinar isnin boleh menyuruh aku senyum.. p aku hairan, kenak aku marek nang asa lost... sik pernah aku asa lost glak cmya. semua kerja aku sik betul. hurm.. mengetahui akan sesuatu menjadikan hidup aku gelap sikit ari marek.. Tuhan Maha Adil.. nya belum gik berik aku keselesaan hidup buat masa tok n diberiknya aku dugaan demi dugaan sik putus2 untuk aku. aku redha ajak apa jenis dugaan yg nya berik. kewangan aku rapuh, kesihatan aku makin runcing, nya menjauh dariku, Ya Allah, aku mohon Kau kurangkan sikit dugaan Kau ya Allah.. aku takut aku sik mampu tanggung semua tok sorang2.. aku tauk, lamak2 tok aku melupakan Kau ya Allah. aku sedar, aku banyak melakukan kesilapan demi kesilapan atas dosa2 aku yang lalu. aku hope aku sik terlambat memohon keampunan dari Kau ya Allah.

dada aku sakit gik sebelah kiri n lutut aku sikpat bergerak gilak. menyukarkan aku untuk bersolat tapi ya langsung sik mematahkan aku untuk menunaikan kewajipanku terhadapNya. perut ku dah mula molah hal agik, aku sik patut makan makanan2 keras n aku mula berak darah agik. masya Allah, apa dah jadi ngn aku?? dolok2 tme aku gik sihat, aku tinggalkan solat.. buat2 bodo jak n now im sure, i learned from those mistakes. time sihat2 aku sik gunakan sepenuhnya untuk beribadah padaNya. mujur pada usia aku masih 25 tahun tok, n secara khususnya, knektok, aku menyedari kesilapan aku n aku bersedia untuk menebus semua kesilapan ya. aku bukanlah muslim yang baik tapi aku akan berusaha ke arah ya.

dolok time begerek, aku selalu juak melupakan solat. aku lebih mementingkan nya dari Tuhan aku dimpun.. ya Allah, lemah nya jiwa aku time ya. aku hanyut dengan semua2 perkara yang melalaikan aku. aku bersyukur kali tok, aku dibukakan mata pada saat aku benar2 memerlukan bimbingan time tok. syukur gilak2..

aku tinggal aku.. kadang2 aku mencari apa ertinya hidup aku mcmtok. mesti ada hikmah yg Nya mok aku faham n carik. aku ingin mengecapi kebahagiaan yang pernah aku alami dolok.. aku asa bertuah sbb family aku sentiasa menyokong dan kawan2 yg sentiasa bersama aku baitnya aku down or aku happy. aku hanya terfikir ttg nya time tok.. ok kah nya.. dah makan kah nya.. mcm2 jak tepacul dalam otak aku ttg nya.. tapi aku sedar, aku hanya bertepuk sebelah tangan. aku tauk sesuatu berlaku tanpa pengetahuan aku tapi apa aku boleh buat kan? aku just dpt berdoa agar nya sentiasa bahagia.

aku, berusia 25 tahun tahun tok, satu umur yg aku sik pernah sangka aku akan berada pada tahap umur tok. mcm ari marek jak aku abis study. aku bukan nembiak agik. aku bukan bergelar pelajar Universiti agik. aku dah jadi pekerja. aku dah bergelar staf. tanggungjawab aku dah bertambah. dolok aku hanya makan free jak kat umah. nektok aku dah pande bayar kereta, bayar bil2 umah n beli barangan umah. this is how i see my self in the next 5 years. and yes, i need a companion. the one who could be the mother of my children. mudahan aku dipertemukan dengan seseorang yang bersih jiwa raganya, cantik wajah and budi pekertinya.. apa yg penting, nya menerima aku seadanya.. susah mok cari ciri2 ya nektok.. udah ku jumpa p yalah, jauh..

aku asa aku stop lok buat masa tok, nak prepare k g meeting gik lok.. aku asa selesa sbb di dalam blog lah aku luahkan segala yg terbuku dalam hati aku.. n aku sik suka cita ngn pap or mak masalah aku, sbb aku sik mok sidak bimbang ngn aku. apa yg pasti, aku sudah kembali ke pangkal yang sepatutnya, kembali pada yg Maha Esa.. cinta bonus untuk aku..

"Jangan sekali-kali kehidupan dunia memperdayakanmu, dan jangan pula iblis dan syaitan memperdayakan dalam ketaatanmu terhadap Allah"








Thursday, October 14, 2010

Bingung..

salam..

sukar untuk aku mok describe apa perasaan aku time tok.. aku gusar.. aku asa resah...kadang2 bahagian pusat ku bergerak jak.. tiba2 asa mcm sakit ada juak.. kat area perut.. kenak ka?

by the way, alhamdulillah, persahabatan aku dengan nya terjalin balit.. aku sedar silap n khilaf aku lamak2 tok..mudahan berkekalan sampe bila2.. amin..

kepada ultraman.. sungguh, aku rindu ngn kau.. luahan seorang HULK..

Hulk syg Ultraman..

Monday, October 11, 2010

bukan2 jak keja..

salam.

hello there.. haha hari selasa yang sangat cerah. sampe jak aku kat office, aku lalu disuruh attend meeting ngn pegawai residen encik liew jiu ming. berkaitan dengan event seDidik dan kementerian perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan (kpdnkk) yang sangat sukar untuk aku sebut akronimnya..

so aku rush ke pejabat residen kuching utk urusan ya tek. appointment pukul 9am tapi aku dah turun seawal 830am.. aku sik suka lambat bah.. tapi dalam perjalanan ke sia, jeraya NANG JEM GILA! aku terlupak sabtu tok ada sambutan birthday TYT. jalan nuju ke padang merdeka semua kenak tutup.. i have to turn back dari smb st mary n pake jalan chong lin, n terus direct ke dewan suarah, lalu ke satok.. kat satok bok aku pake jalan hopoh.. sekali tek aku sampe pejabat residen pukul 920am.. perghh..i was 20mins late!

encik liew nang ramah orgnya... senang mok bekerja sama dengan nya.. temasuk SAO hairol yang sangat murah hati dengan bantuan nya.. nya sediakn semua senarai ketua kampung n penghulu2 area N.4 pantai damai. so memudahkan kerja aku sebenarnya. sabtu tok, kpdnkk molah seminar kepenggunaan untuk penduduk2 kawasan n.4 pantai damai (kawasan santubong n kpg buntal) dalam majlis ya, YB kawasan ya (Dr Abd Rahman) akan nyerah sumbangan berupa komputer ngn sedidik, total 6 igek untuk kegunaan tadika2 area ya.

settle semua urusan kat pejabat residen, aku bergegas balit ke office and aku sekali lagik diinform oleh sidak CC untuk pergi attend meeting ngn penghulu n ketua kampung kpg buntal di kpg buntal. haha.. senyum2 jak aku, bukan main jauh ya. pagi tadik aku ke pejabat residen k keta n ptg tok tek aku pegi kpg buntal pake keta office (splash a.k.a ford ranger). seperti biasa, athen jadi driver aku. haha..meeting kol 2 n kol 1pm aku dah disuruh pergi sia.. (dengan nasik campur masih gik kat dalam plastik aku tapau tadik) so aku amik masa 5 minit jak untuk habiskan nasik ya sampe tersedak. ahhaha.. astargfirullahalazim..

athen nang driver yg sangat baik..hahah..slow2 nya driving ke buntal tadik.. apa dalam keta mekduak becita ttg bas eksiden kat semenanjung ya. sampe kat sedidik buntal, jam bok kol 1.30pm.. aku tunggu sidak dtg..(penghulu and ketua kampung) bila sidak dah dtg..meeting pun berlaku.. haha.. settle semua hal2 pengurusan dewan, kerusi meja, p.a system nya.. everything lah.. kelak ada gotong royong hari jumaat petang kelak. bersama2 warga masyarakt kpg buntal.

nyata aritok sangat sibuk untuk aku.. alhamdulillah another day had passed.. esok aku n boss akan attend meeting ngn GM sedc, kat menara sedc.. mudahan hari2ku esok dan mendatang sentiasa dirahmatiNya.. amin..




Saturday, October 9, 2010

i was a jerk..

salam

aku down.. down dan down... aku tauk aku dah molah something yg sangat menyakitkan hati.. bila ku baca sms darinya.. nyata aku nang bersalah.. i should just keep this bloody mouth of mine shut!

ya Allah.. susah aku mok describe apa perasaan ku time tok.. ku nangga nya biasa2 jak n nya dah happy ngn life nya nektok sedangkan aku masih terkial2 mencari ketenangan hidup. aku dah cuba busykan dirik ngn kerja yg sik abis2 (aku suka juak..banyak keja banyak urusan makin sibuk aku) tapi malangnya aku masih teringat kat nya.. ok kah nya..sihat kahnya.. aku bok dpt tauk nya bok balit bercuti.. n ku try nangga gambar2.. ishk2.. i shouldnt do that..

aku sikpat nak madah aku masih rindukan nya.. setiap yg aku cita.. semua tentang nya.. bila ku fikir..malam tadik aku paling bengap..sbb send nya sms yg paling sangap.. damn.. i seriously shouldnt do that! maybe nya ada terbaca blog2 aku b4 tok perasaanku ngn nya masih sama.. n nya sik tauk.. sapa org yg aku maksudkan sebenarnya..

ku mohon kekuatan dari tuhan untuk ku teruskan saki baki hidupku untuk bulan 11 and 12 kelak.. sebelum menjengahnya tahun 2011.. sik lamak gik ya.. apa2 pun, aku sentiasa mendoakan trbaik untuknya.. "let her free for your own goodwill"


video

Tuesday, October 5, 2010

Lelaki dan Perempuan.. amik masa baca tok jap..

lelaki perlu tauk ompuan tok:

  1. Sensitif : sik juak kuat merajuk tapi nya mok manjak2 n perhatian jak.
  2. Cerewet : org madah fussy tapi sik juak la.. actually sidak mok kita ikut katanya sekali sekala.. mun beberapa kali ya..dah out ya...
  3. Halus : org madah mcm sehelai sutera, lembut n cantik.. even seorang ompuan dpt maafkan lelaki tapi nya akan ingat kesalahan ya sampe bila2 (k pengajaran) tapi sik berdendam
  4. Ikhlas : ikhlas nya ompuan nang sik perlu diragui..
  5. Korban : ompuan sanggup berkorban apa2 jak utk org yg nya sayang.. mcm parents, anak2, suami2 even gerek.. ompuan nang tabah..
  6. Prihatin : mun ktk org merati, ompuan tok sentiasa merati keadaan sekeliling..
  7. Manja : even ompuan tok seorang ompuan yg berdikari, nalurinya still seorang ompuan.. suka manjak2 tok kannya ngn lelaki ajak, tp ngn kawn2 sama jantina juak..
  8. Ego : ompuan yg telalu sygkan gereknya sanggup buang egonya mun bersemuka..haishhh...
  9. Cinta : first love bagi ompuan tok adalah yg paling dalam n tulus..
  10. Seks : Sex is not everything for a women as they're embedded with 9 lusts and ONE mind..nafsu yang banyak tok sik tertumpu pada satu2 perkara ajak.. namun lelaki dijadikan dengan 9 akal and SATU nafsu... so peranan lelaki tok berfungsi membimbing ompuan dan bukan mengayat jak keja!
Peranan lelaki dalam kehidupan ompuan tok adalah sebagai pelindung dan bukannya pemusnah (AMARAN KERAS) hahaha.. ompuan on the other hand, diciptakan tuhan dari tulang rusuk kiri Adam untuk dipeluk, dimanjak bukannya dikasar.. so lelaki mesti faham hati n perasaan ompuan!

Ompuan pun perlu tauk:

  1. lelaki pun boleh jadi sensitif n caring..
  2. mun lelaki ya minat ngn ompuan ya, ompuan ya sik semestinya kacak, cukup ngn budi bahasa n penampilannya yg menarik..n lelaki boleh suka ngn ompuan yg ada banyak persamaan..kira ada chemistry la.. sama ada dari segi pemikiran or minatnya.. therefore banyak benda boleh dikelakar or dishare sama2..
  3. most of the time, lelaki sebenarnya sik tauk apa perasaan sebenar ompuan tok..
  4. lelaki kadang2 sik dpt menerima penolakan ompuan..
  5. most of the time, lelaki try tonjolkan sikap kelakiannya untuk narit hati ompuan..
  6. lumrahnya, lelaki dilahirkan dengan perasaan syg ngn ompuan. thats why lelaki suka nangga ompuan.. baitnya kat kedei mamak ka, shopping complex ka..
  7. hahaha.. tok nang perlu ompuan tauk la.. kebanyakan lelaki nang nervous mun nak ajak ompuan keluar untuk 1st time..
  8. kadang2, lelaki suka tiru gaya org lain or asa macho just for the sake of nak narit hati ompuan ya.. alhamdulillah, aku sik la.. hahahha
  9. mun lelaki madah mcmtok "hurm..nanggalah dolok" ya ertinya nya madah sik setuju.. kira bahasa dalam nya la..
  10. mun lelaki kelakar direct or straight to the point dalam sesuatu perkara, nya just mok bersikap jujur n berterus terang ajak.. hope supaya ompuan faham apa maksudnya..
  11. haha.. mun lelaki yg dtg dari sekolah "ALL BOYS" ya.. kadang2 sidak kedak desperate.. kadang2 jak la..
  12. nang lumrah alam.. lelaki biasanya asa jealous mun ompuan yg nya suka mala jak nyebut nama lelaki lain..
  13. lelaki sikpat nak study semua pasal ompuan dari library or buku.. thats why lelaki cepat confuse ngn sikap ompuan tok.. and sik faham kenak ompuan cmya..
  14. kadang2, lelaki perlu tauk ngn lebih dalam gik gine mok berdepan ngn ompuan so that further discussion kelak lebih senang..
  15. hahaha...org madah la nak, even betapa hebat ne pun lelaki ya dalam ngaco ompuan "flirting" dengan rami2 ompuan, nya tetap ada sorang jak ompuan special.. nok lain ya just kawan ajak...
  16. mun lelaki terTANGGA bahagian dada ompuan tok n ompuan ya sedar, just forgive them.. sbb lelaki most of them nang sik sengaja.. lelaki asa kejadian ompuan tok begitu indah..
  17. mun relationship lelaki ngn ompuan tok sik jadi..or putus kat tengah jalan, lelaki pun akan rasa sedih p nya sik ngeso kesedihan nya depan kawan2..
  18. mun sorang ompuan minat ngn sorang lelaki, ompuan ya perlu berik Hint! ne tauk lelaki ya pun ada minat.. nakkah senang? ahhahahah
  19. paling memalukan kaum lelaki tok is when they cant help a woman!! take note guys!
  20. nang benar, lelaki senang tewas ngn air mata ompuan.. lebih2 gik ompuan yg dicntainya menangis.. thats why air mata ompuan tok ditunggah senjata rahsia ompuan!

lelaki siklah 100% even nya ya hensem ne pun luarannya.. so ompuan pun perlu main peranan.. iboh ngarap semuanya yg hebat2 dari lelaki.. MEK ORG PUN NORMAL MCM KTK ORG.. ada kelemahan.. ehhe..

terima kaseh la ngn sorang sahabat aku sbb kaunsel aku hal tok tek..p ada benar juak.. it helps..

mun ktk org nak tauk agik ngn lebih lanjut.. bacalah "Men are from Mars, Women are from Venus" - Dr.John Gray.. nang best!

Sunday, October 3, 2010

isnin esok kan?

salam

hehe...sorry aku lambat update blog aku lamak2 tok.. busy sikit minggu tok tek. alhamdulillah, minggu aku pada kali tok nang cukup busy. proposal, surat jemputan, design, client.. aduh... mcm2 jak. tapi ya nang dah keja aku.. have to deal with it.

sesungguhnya aku asa hairan n wondering dengan hala tuju hidup aku buat masa tok, aku dah ada kerjaya, aku dah ada kekuatan dari segi kewangan tapi hatiku cukup kosong. aku sepi.. hidupku sepi tanpa seseorang di sisi.. yes i do need a girl in my life.. to share my feelings with, the joy and the pain in life. hehe..kadang2 aku pande asa jeles ngn couple2 yg aku jumpa baitnya di pasaraya, wayang or even kfc.. tapi2 lantas aku terfikir balit.. ish..duit aku sik perlu banyak keluar.. aku gik single tok la time aku shopping benar2.. beli brg2 keperluan aku dolok.. sbb aku dah merasa peritnya begerek time study.. duit adalah menjadi perkara yang membataskan semuanya..

semua nya demi duit n duit hampir menyerupai semuanya.. sapa sik setuju angkat bulu ketiak!! ahahahhaha .. p ya pendapat aku, nang benar, duit boleh beli org.. n kadang2 duit boleh beli kebahagiaan.. cuma aku sik pande molah cmya, aku lebih suka perasaan ya dtg dimpun. semua org nanyak especially sidak auntie2 aku.."sapa tek chie?" and soalan2 ya berulang.. sampe aku nait biuk.. p ne nak molah..mulut manusia.. insya Allah mun aku ada teman baru..sik ku buang masa.. ku tunjokk ngn ktk org semuaaaa... (yoaaahh..manas..) hahaha..

time tok, aku hanya meminati seorang ajak and justnya.. dah lamak tapi masa lom nentu mek duak gik.. tapi biarlah aku rahsia2 dolok.. sbb nya nang kenal aku..cuma nya sik tauk aku ada perasaan ngn nya...nya dengan jalannya dimpun..